Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica intitulata: Epuizarea stratului de ozon afecteaza viata copiilor nostri. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Evenimentele cotidiene se succed cu repeziciune. Fiecare zi aduce noi stiri. Totusi nu poate fi trecuta cu vederea situatia climatologica a acestui an : valori foarte mari de temperatura, pe un interval mare de timp, precum si absenta precipitatiilor conduc spre atestarea teoriei schimbarilor climatice. Cauza â€" reducerea stratului de ozon. Este motivul pentru care ziua de 16 septembrie - Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon nu poate fi neglijata.
Anul 2015 marcheaza implinirea a 30 de ani de cand Programul Natiunilor Unite pentru Mediu - UNEP a declarat ziua de 16 septembrie - Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon.
Comunitatea internationala, constienta de pericolul pe care il constituie pentru viata pe planeta Pamant epuizarea stratului de ozon a adoptat, in 1985 Conventia de la Viena privind protectia stratului de ozon. La 27 aprilie 1993, ca urmare a transmiterii catre Secretarul General al ONU, a instrumentelor sale de aderare, Romania a devenit tara parte la regimul international al ozonului.
Demersurile nu s-au oprit la cercetarea si supravegherea fenomenului, ci s-a trecut la masuri ferme. Odata stabilita lista substantelor care distrug stratul de ozon, a fost adoptat Protocolul de la Montreal la care au aderat 185 de state. Protocolul de la Montreal este un model de colaborare internationala in domeniul mediului intre reprezentantii guvernelor, lumea stiintifica, reprezentantii industriasilor si publicul larg.
Construit pe baza principiului ca este mai usor sa previi decit sa refaci, acest acord international prevede ca nu este admisa nici o intirziere in luarea masurilor atunci cind sunt previzibile efecte ireversibile.
Eforturile nationale si internationale au fost confirmate de o scadere substantiala a concentratiilor de chimicale, in special clor si produsii sai de oxidare, din atmosfera.
Protectia stratului de ozon se realizeaza, in principal, prin masurile concrete luate de legislatiile tarilor semnatare ale Conventiei, fata de industriile producatoare de substante si echipamente care contin substantele care epuizeaza stratul de ozon. Dar, din ce in ce mai eficient, acest lucru se realizeaza si de catre populatie, beneficiara a acestor masuri, prin cresterea responsabilitatii fata de problematica de mediu si printr-o atitudine civica.
In plan legislativ exista o serie de reglementari in vederea respectarii obligatiilor asumate in cadrul conventiei internationale privind protectia stratului de ozon.
Pornind de la Legea nr. 84/1993, privind ratificarea Conventiei pentru protectia stratului de ozon, a Protocolului de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon si a amendamentului sau, adoptat la Londra, continuand cu Legea nr. 9 / 2001, privind substantele care epuizeaza stratul de ozon si pana la ultimele reglementari adoptate de Parlament reiterez propunerea pe care am facut-o in legislatura trecuta privind demararea acelui CODEX LEGISLATIV prin care sa poata fi evidentiata si actualizata legislatia pe domenii. Pentru o dezvoltare durabila, acest domeniu este esential.
De la tribuna acestui inalt Forum care este Senatul Romaniei, lansez un apel pentru sustinerea actiunilor care conduc la protejarea si conservarea patrimoniului national.
Contributia fiecaruia dintre noi, indiferent cat este ea de mica, aduce cu siguranta rezultate atestand veridicitatea vechiului proverb indian : Nu mostenim pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri.