Senatorul Neculai Bereanu a sustinut o declaratie politica, intitulata "Turismul din Bucovina - intre prejudecata si izbanda", pe care o puteti citi in continuare.

Se vorbeste foarte mult despre turismul din Bucovina ca o realitate si o alternativa complementara foarte puternica la progresul economic pentru aceasta minunata zona a Romaniei. Exista insa primejdia ca referirile la acest important domeniu sa nu depaseasca nivelul declarativ si admirativ.
Ne reamintim un vechi proverb romanesc : "Dumnezeu da, dar nu baga in traista". Sigur, ne mandrim, pe buna dreptate, cu imensul potential turistic al Bucovinei, dar existenta acestuia nu este suficienta. Nu putem lasa lucrurile sa mearga de la sine, in virtutea inertiei si in acelasi timp, nu ne putem multumi numai cu actiunile reusite ce s-au facut in acest domeniu, in ultima vreme.
Cu alte cuvinte, vrem sa atragem atentia tuturor decidentilor politici de la nivel central si local dar si operatorilor de turism, ca valorificarea eficienta a tuturor oportunitatilor turistice din Bucovina trebuie incluse intr-un program unic de promovare a acestor activitati la care si parlamentarii, indiferent de culoarea lor politica, trebuie sa se implice.
Am deplina convingere ca acest lucru este posibil si necesar, ca unul ce cunosc foarte bine Bucovina, in toata complexitatea ei.
Apreciez ca nu mai putem lasa lucrurile sa se desfasoare dezarticulat, incoerent, fara a avea in vedere interdependenta si relatiile de cauzalitate ce exista in ceea ce trebuie sa genereze un turism elevat, eficient, permanent.
Avem in vedere realizarea unui program unitar care sa tina cont si sa includa infrastructura, logistica, pregatirea personalului, valorificarea produselor agricole ecologice, amenajarea teritoriului si protectia mediului inconjurator. Cultura, traditiile si obiceiurile, reinvierea mestesugurilor strabune si folosirea sistematica a disponibilitatilor mostenirii cultural romanesti din Bucovina: manastirile, casele memoriale, siturile istorice, traseele turistice, trebuie sa faca parte din acest program. Numai intr-o astfel de viziune integratoare se poate asigura si o diversificare necesara a turismului in diferite forme.
Dupa parerea noastra, din aceasta perspectiva programatica, pentru turismul bucovinean este necesara, ca un prim pas, constituirea structurilor asociative pentru toti operatorii si factorii de decizie la nivelul fiecarei localitati.
Experienta deja consacrata in acest sens este cunoscuta foarte bine si a dat deja rezultate foarte bune in multe localitati bucovinene, cum ar fi: Sucevita, Vama, Ciocanesti, Poiana Stampei, Moldovita, Stulpicani, Gura Humorului, Vatra Dornei. In aceste locuri si in multe altele, dar nu in toate, turismul a depasit frumos si elegant dimensiunea gastronomica exclusiva fiind completat cu activitati de destindere dar si de cultura care fac cunoscuta bogatia spirituala a Bucovinei si pe aceasta cale in toata tara si in afara hotarelor ei.
Dar, iar apelez la frumusetea morala a proverbelor romanesti "cu o floare, nu se face primavara". Si poate tocmai frumusetea si interesul pe care-l genereaza Festivalurile si activitatile culturale organizate cu succes, pentru a stimula activitatea turismului, ne demonstreaza ca se poate. Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a da o dimensiune de performanta si abordare coerenta pentru intreaga Bucovina, in acest domeniu.
Suntem cu totii de acord, dar revin in incheierea declaratiei politice pe care o prezint in Senatul Romaniei, ca simpla constatare nu este suficienta.
Dupa cum nu sunt suficiente nici vizitele diriguitorilor turismului care, unoeri in functie de factori emotionali, nu depasesc faza constatarilor sau a unor vagi promisiuni.
Din perspectiva exercitiului financiar 2014-2020, al accesarilor fondurilor europene propun sa trecem, de indata, la schitarea unui program unic al promovarii turismului in Bucovina.