Magazin : Mai sunt dosare OZN britanice de desecretizat (Autor: DAN D. FARCAS)
In 2007 Ministerul Apararii al Marii Britanii anuntase ca va desecretiza si va pune la dispozitia publicului toate documentele privind fenomenele aeriene neidentificate aflate in posesia sa. Primul motiv era ca ministerul britanic voia sa scape de valul de scrisori si cereri, formulate in virtutea legii libertatii de informare, val in care subiectul cel mai solicitat fusese cel privind OZN-urile. Un alt motiv era ca britanicii nu voiau sa se lase mai prejos de francezii care facusera acelasi lucru cu un an mai devreme.
Timp de cinci ani, incepand din 2008, aceste documente au fost eliberate pe transe, depuse apoi la Arhivele Nationale. Unele dintre fisierele desecretizate cuprindeau cazuri clare si inchise. De pilda, un martor a vazut un obiect aerian cu lumini verzi si rosii, care se indreapta in directia Aeroportului Gatwick... Era limpede ca vazuse un avion. Alte dosare detaliau insa cazuri mai greu de explicat, cum ar fi povestea unui martor care a vazut o nava de tip farfurie, plina de lumini si de marimea unui teren de fotbal. Intr-un alt exemplu, un grup de straini s-au oprit si au urmarit un OZN care a plutit si s-a miscat apoi in zigzag peste Tamisa.
Pe 20 iunie 2013, oficialii ministerului au anuntat ca operatia de desecretizare si de publicare a fost terminata, implicand in total 209 fisiere, cu aproximativ 52.000 de pagini. Ei au subliniat ca astfel toate datele OZN de care dispunea armata au fost revelate marelui public.
Iata insa ca pe 23 septembrie 2014 publicatia Daily Star anunta ca, pana la sfarsitul anului 2014, guvernul va declasifica si va depune la Arhivele Nationale alte 18 fisiere OZN, iar publicul va avea acces la aceste documente in jurul lunii septembrie 2015.
Nick Pope, un fost oficial al Ministerului Apararii, care a fost aici, timp de trei ani, seful biroului care se ocupa de rapoartele OZN, a declarat acum: Este o situatie extrem de jenanta pentru Ministerul Apararii, care isi va sui astfel in cap entuziastii OZN. El a adaugat: Atunci cand guvernul a declarat ca a facut publice toate fisierele sale de OZN-uri, teoreticienii conspiratiei au sutinut ca nu au fost facute publice toate documentele si iata ca au avut dreptate. (...) Cele 18 dosare includ unele observatii radar ale RAF (Royal Air Force) si documete ale specialistilor de la ultra-secretoasa Directie de Informatii Militare, astfel incat ne putem inca astepta la cateva revelatii fascinante. Publicatia Daily Star aprecia ca teoreticienii conspiratiei, ufologii si fanii civilizatiilor extraterestre se vor calca pe picioare sa puna mana pe aceste fisiere noi.
Actiunea privind cele 18 fisiere suplimentare a fost precipitata de cererea depusa, cu o luna mai devreme, de catre cercetatorul britanic Andy Russell. Acesta cerea, in virtutea legii libertatii de informare (Freedom of Information Act) din Marea Britanie, sa se spuna daca exista documente intitulate: Politica OZN, din perioadele 1971-1976 si 1996-2000, ca si alte trei documente, care acopera perioadele iulie-decembrie 2000, decembrie 2000-martie 2004 si martie 2004 si daca da, mai intreba daca acestea sunt in continuare clasificate.
(Va urma)