Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Dezinfectarea spatiilor folosite de copii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Vacanta intersemestriala constituie un prilej de odihna si de destindere pentru elevi si pentru cadre didactice, la mijlocul unui an scolar. Eforturile ambelor parti sunt rasplatite prin aceasta binemeritata pauza. Pentru scoli insa, acest moment ar trebui sa fie unul in care sa intreprinda actiuni folositoare pentru institutie, mai ales in sensul realizarii acelor activitati care necesita absenta elevilor si a profesorilor.
Mai exact, consider ca vacanta intersemestriala constituie prilejul ideal pentru realizarea dezinsectiei in spatiile destinate activitatilor educationale. Sa nu uitam ca dezinsectia este ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere a insectelor purtatoare si transmitatoare de boli infecto-contagioase. Dezinsectia poate fi profilactica, cu scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora. Dezinsectia preventiva trebuie sa aiba caracter permanent, obligativitatea efectuarii acesteia fiind trimestriala la ora actuala. Dezinsectia mai poate fi si curativa, urmarind distrugerea si indepartarea insectelor din unitatea asupra careia se actioneaza.
Sanatatea copiilor nostri este foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Ne dorim ca ei sa se bucure de cele mai bune conditii pentru a invata,pentru a se odihni sau pentru a se alimenta sanatos. Fara indoiala ca bacteriile, microbii, insectele parazite si rozatoarele altereaza spatiile in care copiii isi desfasoara activitatile.
Dat fiind faptul ca scolile sunt medii propice pentru raspandirea bolilor contagioase (gripa, guturaiul, varicela, rujeola, rubeola), iar la varste fragede imunitatea este scazuta, epidemiile se pot raspandi rapid. Iata de ce dezinsectiile regulate si bine programate pot fi un pas esential catre dezinfectarea spatiilor folosite de copii si de profesori in activitatea educationala.
Legislatia in vigoare pe aceasta tema trebuie adaptata provocarilor actuale din punct de vedere infectios. Este de datoria statului sa asigure cadrul necesar pentru a se efectua activitati de preventie si de combatere a infectiilor cu regularitate. Va invit sa analizam in profunzime schimbarile actuale si sa luam masuri impreuna pentru a ne asigura ca activitati de dezinsectie vor fi efectuate in mod obligatoriu si recurent in timpul vacantelor intersemestriale.