Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata: "Fara Schengen, dar cu etichetari xenofobe si rasiste", pe care o puteti citi in continuare.

Observam o recrudescenta a agresivitatii fata de o politica care s-ar dori si ar trebui sa fie cea a diplomatiei, a tolerantei si, nu in ultimul rand, a cumpatarii, mai ales, atunci cand vine vorba de o situatie extrem de delicata care lasa foarte mult loc de interpretari.
Faptul ca exista semnale rasiste si xenofobe din partea unei tari ca Marea Britanie ne duce cu gandul la momentul in care asemenea greseli de abordare diplomatica a unor probleme europene si a partii estice cu predilectie au generat un dezastru istoric ce a separat intr-un mod criminal si abuziv, pentru foarte mult timp, Romania de Europa democratica.
Acum, la mai bine de saizeci de ani de la un astfel de moment tragic pentru istoria mondiala, dar, in special, pentru cea europeana, tara noastra se afla in fata unui fenomen extrem de grav. Acela de a-i fi refuzat dreptul la egalitate in drepturi si la un statut de tara pe deplin acceptata si integrata in democratiile europene.
Este oare ilegitim dreptul la munca si dreptul de a fi reprezentat ca un cetatean corect si conform cu ceea ce se numeste beneficiar al democratiei europene?
Este gresit sa iti doresti sa faci parte din marea familie europeana prin munca cinstita, prin dreptul pe care ti-l dau o inalta calificare profesionala si alte atribute incontestabile pentru multi dintre romanii care fac cinste tarilor in care muncesc, dar si tarii noastre, dar care sunt tinta unor denigrari constante si incalificabile doar pentru simplul fapt ca fiecare tara, din nefericire, are si "uscaturile" ei?
Poate ca ar trebui ca cei care sunt atat de inversunati impotriva cetatenilor romani sau a "celor 29 de milioane de bulg-romani" care vor "navali" peste cinstitii si lipsitii de aparare cetateni europeni pentru a-i destabiliza si a le fura resursa economica si nationala sa aiba in vedere ca, in mari universitati engleze, exista romani premianti, ca, pe Wall-Street, sunt specialisti romani care aduc beneficii si profit in mod constant Marii Britanii si Europei, ca multe afaceri de succes de pe teritoriul englez si nu numai au in spate un creier de roman si munca lui.
Si, de asemenea, si nu in ultimul rand, poate ca tot acesti colegi politici ar trebui sa tina seama si de faptul ca romanii nu sunt ai nimanui!
Ei au o tara, sunt departe de a fi un neam de saraci si de cersetori si, alaturi de ceilalti cetateni ai Europei, sunt printre platitorii de taxe, impozite, accize si alte obligatii pe care le presupune existenta in acest spatiu al democratiei, cooperarii si libertatii ce se numeste Uniunea Europeana.
Nu numai ca acesti oameni au o tara. Ea se numeste Romania, iar ei nu fug de tara lor, ci doar, ca niste copii ai unei noi democratii, isi doresc sa invete si sa munceasca alaturi de cei care cunosc sau ar trebui sa cunoasca cu adevarat si sa demonstreze ce inseamna democratia si valorile ei.