Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua Mondiala a Donatorului de Sange", pe care o puteti citi in continuare.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis, in anul 2005, sa dedice o zi speciala tuturor celor care doneaza sange, iar astfel, ziua de 14 iunie a devenit Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. Chiar daca statisticile internationale pun Romania pe ultimele locuri in clasamentul donatorilor, oamenii sunt totusi plini de intentii bune si numarul donatorilor de sange creste de la an la an in tara noastra.
Multi spun ca ar dona sange si fara sa primeasca ceva in schimb, dar facilitatile acordate donatorilor sunt bine venite. Medicii recomanda ca barbatii sa doneze sange de maximum 4 ori pe an, iar femeile de 3 ori, altfel si-ar pune in pericol propria sanatate.
Statisticile Institutului de Hematologie arata ca doar 1% din populatia Romaniei este pe lista donatorilor, in comparatie cu alte state europene, unde procentul ajunge chiar si la 10%. Din pacate, aceste cifre ne arata ca sunt multi cei care ignora nevoia de sange, de aceea trebuie sa accentuam ideea ca sangele salveaza vieti si ca orice om sanatos poate fi donator!
La nivel european, Comisia Europeana subliniaza importanta rezervelor sigure de sange si ii incurajeaza pe toti cetatenii europeni sa intre in randurile donatorilor voluntari responsabili. Peste 500 de milioane de cetateni UE depind de sangele donat de mai putin de 15 milioane de donatori. Nu este suficient pentru a satisface necesarul tuturor europenilor care depind de sange pentru a supravietui unei situatii de urgenta sau care traiesc cu boli cronice care necesita transfuzii regulate.
Sangele inseamna viata. Fiecare dintre noi poate avea nevoie de sange pentru a se reface dupa o interventie chirurgicala majora sau dupa un accident grav. Pentru multi europeni cu boli cronice precum hemofilia sau talasemia, sangele reprezinta o necesitate constanta. Iata de ce este atat de important sa fim donatori.
In ceea ce priveste sangele, autoritatile nationale din domeniul asistentei medicale se confrunta in permanenta cu doua probleme esentiale: data de expirare a sangelui si rezervele de sange insuficiente. Sangele nu poate fi pastrat la nesfarsit, ceea ce inseamna ca rezervele trebuie reimprospatate cu regularitate. In plus, odata cu imbatranirea populatiei, cererea de sange creste.
Este important sa sustinem donarea de sange si mai ales donarea benevola. In tarile vest-europene, educatia despre donarea benevola incepe in primii an de scoala si se continua cu informatii mai complexe pana la maturitate, iar tara noastra ar trebui sa ia exemplul acestor tari pentru a dezvolta o constiinta clara asupra nevoii de a dona sange. La urma urmei, viata fiecaruia dintre noi poate depinde la un moment dat de generozitatea semenilor si este crucial sa avem acest fapt in vedere si sa donam cu regularitate sange.