DeCeNews: Romania a luat o decizie istorica privind consumul de marijuana.

Tara noastra a devenit a zecea din Uniunea Europeana care a legalizat marijuana medicinala.
Neurologii, oncologii si psihiatrii spun ca aceasta legalizare nu trebuie interpretata gresit. Anumite substante din marijuana au efect terapeutic si pot fi folosit in tratamentele pentru cancer, epilepsie si scleroza.
Cel mai cunoscut caz in care tratamentul cu marijuana la epilepsie a dat roade este cel al lui David, in SUA. Parintii copilului au incercat mai multe tratamente si vazand ca niciunul nu are efect, au apelat la tratamentul cu marijuana. Numarul crizelor a scazut drastic. Cazul a fost prezentat in emisiunea Weeds War de pe Discovery Channel.
Pana acum, interdictia pentru posesie si uz acoperea toate formele de cannabis. Astazi, Legile 143 si 339 privind regimul substantelor stupefiante precizeaza ca fiind admisi anumiti derivati din marijuana in scop medical.
"Aceste preparate care contin substante provenite din planta de cannabis sunt tincturi, rasini si fragmente vegetale.", declara doctorul Bogdan Gheorghe, medic in agentia antidrog.
Eficienta medicamentului e deja dovedita in cancer, pentru ameliorarea durerii, in scleroza multipla si epilepsie, pentru scaderea numarului de crize... si sunt teste in curs pentru Parkinson, Alzhemeir si sindromul Tourette.
Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, a vorbit despre ce produse este vorba.
Este vorba despre un spray care se administreaza pe cale bucala si care este folosit la tratamentul pentru scleroza multipla. Este autorizat pornind din Anglia, iar producatorul trebuie sa ceara autorizatie de punere pe piata in Romania. Pentru ca Romania este membra a UE, autorizatia se da automat, insa pana acum producatorul nu a depus o cere in acest sens.
In Germania un medicament se afla in stadiul trei de testare si este folosit pentru a ameliora durerile bolnavilor de cancer si a crizelor celor bolnavi de epilepsie.
In Romania, momentan, se vand suplimente alimentare, cum ar fi tincturi cu extract de cannabis care sunt aprobate de Ministerul Agriculturii.