Inbucovina.ro : Meniu pentru masa de Pasti!

Cu fiecare sarbatoare, gospodinele incearca sa pregateasca preparate deosebite, traditionale zonei natale. Masa de Pasti trebuie sa cuprinda atat preparate pe baza de carne de miel cat si oua rosii.
Nu sunt o mare consumatoare de carne de miel, dar am spus intotdeauna ca daca e bine preparata, si gospodinele folosesc condimente speciale pentru carnea de miel, preparatul nu are cum sa nu fie delicios.
Atunci cand prepari carne de miel, nu te sfii sa adaugi condimente, precum rozmarin, usturoi, cimbru, chiar si menta, foi de dafin.
Meniu pentru masa de Pasti trebuie sa cuprinda ciorba de miel cu tarhon, friptura de miel, drob de miel si nelipsita pasca cu branza de vaci.

Ciorba de miel - o buna combinatie de carne de miel si verdeata!

Ingrediente necesare: folosim bucati de carne de miel cu os (gat, coada, coaste), 4 morcovi, 2 bucati patrunjel, 1 legatura de ceapa verde, smantana 1 kg, 4 galbenusuri, sare, frunze tarhon proaspete, zeama de la lamaie, 100 grame unt pentru calit.
Mod de preparare: Se pun bucatile de miel la fiert cu sare si intre timp mai spumam. Morcovii si patrunjelul se taie felii si se calesc pe unt. Cand carnea e mai mult de jumate fiarta, se adauga morcovii caliti si se lasa sa fiarba mai departe . Amestecam galbenusurile de oua cu smantana, tarhonul il maruntim, ceapa verde se taie fasii subtiri. Cand carnea e fiarta, adaugam zeama de la o lamaie, ceapa verde taiata rondele subtiri, galbenusurile amestecate cu smantana si lasam sa dea un clocot. In acest timp, adaugam si tarhonul tocat si mai punem sare dupa gust .
Friptura de miel - combinatie de arome!
Ingrediente necesare: 2 kg. pulpa de miel, 200 grame slanina afumata, 1 pahar cu vin alb, usturoi, 1/2 lamaie, cimbru, sare, piper boabe, 1 ceasca de ulei.
Mod de preparare: Se aseaza carnea de miel intr-un vas si se freaca bine cu lamaie, apoi cu mujdei si cimbru. Peste carnea astfel pregatita se pune slanina afumata, taiata in fasii subtiri. In vas, se adauga o ceasca de ulei si una de supa, boabe de piper. Se da tava la cuptor la foc iute. Dupa o ora, se pune vinul. Cand friptura este frumos rumenita, se inchide focul, se lasa sa se raceasca, se indeparteaza slanina si se taie in felii.

Drob de miel - preparat traditional specific romanesc!

Ingrediente necesare: organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plamanii,3 legaturi ceapa verde, 1 legatura de usturoi verde, 2 legaturi patrunjel verde, 1 legatura de marar , 4 oua, 4 linguri ulei, 20 g unt, pesmet, sare, piper, 3 oua fierte tari.
Mod de preparare : Se spala bine organele in apa rece. Se taie in bucati de 3 cm latime, se curata de cheaguri de sange si pielite si sa lasa 15 minute in apa cu otet, cat sa le acopere, pentru a scoate mirosurile neplacute. Se pun apoi la fiert in apa rece. Acestea se curata in apa rece si se pun la fiert odata cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se racesc si se dau prin masina de tocat. Intre timp se pregateste verdeata. Se curata si se spala ceapa verde si usturoiul, se toaca si se caleste in ulei. Peste ceapa si usturoiul calit se pune pasta de organe, patrunjelul si mararul tocat, ouale crude, sare si piper dupa gust si se amesteca. Compozitia de drob de miel trebuie sa arate ca o pasta inchegata, daca este inca sfaramicioasa se mai adauga ou. Se unge tava cu unt si se presara cu pesmet, apoi se adauga compozitia de drob de miel ca mai sus. Tava se da la cuptor aproximativ o ora, pana cand drobul de miel prinde o crusta frumoasa.

Pasca cu branza dulce de vaci - desert de nelipsit!

Ingrediente necesare: Aluat pentru pasca: 500 grame faina, 125 grame zahar, 50 grame unt, 2 linguri ulei, 250 ml lapte, 3 oua , 1 lingura rom, esenta de vanilie, 25 grame drojdie instant, putina sare. Umplutura pentru pasca: 1 kg branza de vaci, 200 grame zahar pudra , 50 grame unt, 2 pachetele zahar vanilat, 5 oua, 3 linguri smantana, 1 lingura rom, 1 esenta de rom, 100 grame stafide, 1 lingura gris, 1 lingura faina, coaja de la o lamaie, putina sare.
Mod de preparare : Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand sa nu faca cocolosi. Dupa ce s-a racorit, se amesteca cu drojdia (daca este instant cu atat mai bine), se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca Se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana devine ca o crema spumoasa. Cand drojdia cu faina au crescut, se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldus si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu un servet, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca cam 1 ora. Cand a crescut aluatul, se imparte odata in 2 jumatati si o jumatate in 3 bucati. Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de circa 0,5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se coace. Se unge tava cu unt, se aseaza foaia de aluat pe fundul acesteia. Din 2 bucati de aluat din cea de a doua jumatate, se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se impletesc si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca. Din bucata de aluat ramasa, se fac patru suluri mici, care se impletesc doua cate doua si se pun pe deasupra umpluturii cu branza, in forma de cruce. Pentru umplutura se freaca branza cu untul, galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide, albusurile spuma, apoi se toarna peste aluat si se presara cu restul de stafide. Se unge cu ou si se da la cuptor la foc potrivit cam 1 ora. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma cand s-a racit.