JURNALUL NATIONAL: Studiul care ne da sperante: Iata cum putem trai cu pana la 17 ani mai mult
Nu este o noutate faptul ca, daca va traiti viata pe o canapea cu berea, tigara si telecomanda in mana, consumand constant carne rosie, speranta de viata scade dramatic. Un studiu realizat de Centrul German pentru Cercetarea Cancerului (DKFZ) a analizat modul in care stilul de viata si consumul anumitor alimente si lichide afecteaza durata vietii. Studiul a durat aproape 20 de ani, in care s-au adunat date de la aproape 25.000 de cetateni germani. "Cercetatorii au aratat cu cati ani ni se micsoreaza speranta de viata in baza anumitor factori de risc", noteaza revista BMC Magazine, citata de Focus.

Consumul de tutun

Concluzia cercetatorilor este ca fumatul consuma cei mai multi ani din viata. Un barbat care fumeaza mai mult de zece tigari pe zi pierde in medie 9,4 ani din viata. In cazul femeilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ar fi vorba despre doar 7,3 ani. Chiar si un consum moderat de mai putin de zece tigari pe zi diminueaza speranta de viata cu aproape 5 ani. Pe langa consumul de tutun, cei mai importanti factori care ne diminueaza speranta de viata sunt surplusul de greutate, consumul excesiv de alcool si alimentatia nepotrivita, in special consumul de carne rosie. Daca vorbim de greutate, cercetatorii au luat in considerare coeficientul BMI (Body-Mass-Index) care se calculeaza prin raportul dintre greutate si patratul inaltimii in metri. Daca acest coeficient BMI depaseste 30, se poate vorbi deja de obezitate. Un BMI de peste 30 rapeste 3,1 ani din viata barbatilor si 3,2 din cea a femeilor. Exista si pericolul de la celalalt capat al firului. Un BMI de sub 22,5 inseamna deja subnutritie si aduce cu sine o scadere de 3,5 ani din viata barbatilor si doar 2,1 in cazul femeilor. Studiul nu a stabilit diferente majore intre persoanele foarte active sau mai putin active si o modificare a sperantei de viata.

Atentie la alcool si carne

Consumul excesiv de alcool, de la patru pahare in sus, rapeste 3,1 ani din viata barbatilor. Repercusiunile consumului de alcool asupra femeilor nu au putut fi cuantificate. Consumul de carne rosie pericliteaza mai mult viata femeilor, decat pe cea a barbatilor. Astfel femeile pierd in medie 2,4 ani, in timp ce barbatii doar 1,4. Situatia se deterioreaza si mai mult daca vorbim de cazuri in care acesti factori de risc sunt combinati. Nu putine sunt cazurile de supraponderali, consumatori de carne rosie, tutun si alcool. Acesta este scenariul horror stabilit de cercetatori. Intr-o astfel de combinatie, barbatii ajung sa piarda pana la 17 ani din viata, in timp ce femeile pana la 13,9 ani. Cea mai mare speranta de viata a fost calculata in cazul nefumatorilor cu un BMI intre 22,5 si 24,9, care consumau putin alcool, erau activi si consumau putina carne rosie, in schimb multe legume si fructe. In cazul acestor persoane, la 40 de ani s-a calculat o speranta de viata de inca 47,5 ani, in cazul barbatilor, si alte 48,7 in cazul femeilor.

Riscuri neprevazute

Cercetatorul Rudolf Kaaks a surprins in momentul in care a fost intrebat daca de pe urma studiului a reusit sa isi calculeze propria speranta de viata. "Nu am calculat. Ar fi deprimant sa afli exact cand o sa mori. E mai mult o chestiune de filozofie de viata. Noi am calculat speranta de viata pentru milioane de oameni. Trebuie sa luam in considerare ca, daca o calculam la 40 de ani, nu putem anticipa de exemplu efectul pensionarii asupra persoanei si viitoarele repercusiuni. Cei mai multi ne intreaba la varsta pensionarii daca mai au mult de trait. Noi ii intrebam cum au trait la 40 de ani si putem sa le oferim un raspuns cat de cat precis. Statistica a scos la iveala ca pe baza unor factori de risc, barbatii isi scurteaza singuri viata cu 17 ani, in timp ce femeile cu 14. Studiul s-a bazat pe o analiza de 19 ani. Intre 1994 si 1998 s-au prezentat 22.000 de cetateni germani la acest studiu. Noi le-am urmarit viata pana astazi. 1.600 au decedat intre timp. Studiul arata negru pe alb cati ani pierd din viata fumatorii fata de nefumatori, consumatorii de alcool in exces fata de cei care consuma cantitati moderate. Numarul exact de ani pe care ii mai are de trait o persoana nu il putem anticipa cu exactitate fiindca intervin si factori de risc personali, noi vorbim de o medie. Femeile fumatoare mor in medie cu sapte ani mai devreme, unele chiar mai repede, altele mai tarziu ", a declarat initiatorul studiului, Rudolf Kaaks, pentru Die Welt.

Surpriza neplacuta

"Un barbat care nu fumeaza, nu bea, are o greutate optima si nu consuma excesiv carne rosie are o medie de viata de 87 de ani. Daca el fumeaza peste zece tigari pe zi, bea mai mult de patru pahare de alcool, are un BMI de peste 30 si consuma excesiv carne rosie va deceda in medie la 70 de ani. Fumatorii si consumatorii inraiti de alcool sunt constienti ca isi mananca ani din viata, insa au fost foarte surprinsi sa afle ca atat de multi ani. La varsta de 70 de ani, jumatate dintre cei care au trait nesanatos erau deja decedati, in cazul celor care au trait sanatos procentul era de doar 10%", a completat Kaaks.

Exista si exceptii

El nu mai acorda nici un dram de speranta pentru toti cei care au facut totul gresit pana la 60 de ani. "Cine se apuca in jurul varstei de 60 de ani sa incerce sa duca o viata sanatoasa, renuntand la alcool, tutun si kilogramele in plus, ii transmit ca este deja prea tarziu. Este dovedit statistic ca un pahar de alcool pe zi ne prelungeste viata, dar ce este deja peste doua pahare are efect negativ. Faptul ca este dovedit statistic ca barbatii mor inaintea femeilor este doar din propria lor vina, fiindca studiul a aratat ca, printr-o viata sanatoasa, barbatii si femeile au in medie aceeasi speranta de viata", a incheiat Rudolf Kaaks.