mariustuca.ro / EXCLUSIV. Raed Arafat: M-am saturat sa raspund la acuzatii, la minciuni care n-au nici o baza in realitate, dar eu nu cedez / Autoare: Magda Marincovici

In cadrul unui interviu exclusiv pentru mariustuca.ro, secretarul de stat Raed Arafat raspunde atacurilor lansate in media asupra sistemului medical de urgenta, departament pe care l-a construit si pe care il conduce.

- Magda Marincovici: Domnule ministru, Alianta Medicilor a formulat, de curand, mai multe acuzatii. Va rog cu autoritatea pe care o aveti, sa le luam pe rand. Sunt acuzatii potrivit carora nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Care este raspunsul dumneavoastra?
- Raed Arafat: Romania, la o saptamana-doua, are cel putin un pacient ars, grav, pe care-l aducem de undeva din tara fie la Spitalul de Arsi, fie, daca este copil, la Spitalul Grigore Alexandrescu. Iar, in unele situatii, la Spitalul Floreasca. Romania a tratat cazuri de pacienti arsi gravi si critici. Unii dintre ei chiar au fost salvati. Sa luam exemplul tragediei de la Maternitatea Giulesti. Atunci, Spitalul Grigore Alexandrescu a avut chiar pacienti bebelusi prematuri despre care stim ca nimeni in lume nu a avut experienta in acest domeniu. Totusi, Spitalul Grigore Alexandrescu a reusit atunci sa salveze cinci prematuri. Deci nu putem sa spunem ca nu avem capacitatea de a trata deloc un pacient ars grav. Problema noastra in acest caz a fost numarul pacientilor veniti in acelasi timp. Adica, am avut, deodata, zeci de pacienti arsi, critici, care s-au concentrat in aceste spitale care nu aveau cum sa-i trateze pe toti.

- M.M.: Dar chiar in aceste conditii, medicii straini au apreciat profesionalismul medicilor nostri...
- R.A.: Toate marturiile colegilor medici veniti din alte tari - din Israel, Belgia (medici militari, care au vazut cu ochii lor aproape toti pacientii), Marea Britanie, Franta (medic de origine romana), Germania (medici care au vazut toti pacientii critici ramasi in spitalele noastre) - au subliniat ca tratamentul administrat pana la acest moment in spitalele romanesti este mult peste asteptari, ca nu s-au facut lucruri diferite de ceea ce fac ei. Si aceste marturii sunt facute fara a vorbi unul cu celalalt. Dar raman presiunea si supraaglomerarea acestor spitale care vor duce si au dus deja la oboseala medicilor. Si trebuie, totusi, degajata aceasta presiune. Ceea ce noi am facut prin transferul treptat al unor pacienti in alte tari. In aceste conditii, eu pe cine sa cred: pe persoanele neutre din alte tari, care au vazut cu ochii lor si au facut declaratii separat sau pe un grup de medici, care nu stiu cine sunt, nu stiu ce interese au in spatele lor si care, prin ceea ce au facut acum, ii lovesc pe cei care au muncit, in timp ce ei au stat pe margine si au comentat.

- M.M.: In aceeasi nota a acuzatiilor, Alianta sustine ca nu avem personal medical pregatit si ca era necesara detasarea de la alte spitale din tara. Are sau nu dreptate?
- R.A.: Si aici pot sa spun ca nu au dreptate. Stiu ca unii medici anestezisti au facut voluntariat chiar din primele ore de la tragedie. Si am sa dau un singur exemplu vazut cu ochii mei: medic anestezist de la Institutul Clinic Fundeni care a ajutat la Spitalul de Arsi. Si au fost si alti medici din alte spitale, care au facut acelasi lucru. Au venit colegi din Israel care au lucrat in unele spitale. Iar daca s-ar fi cerut detasari din alte spitale, nimeni nu ar fi refuzat sa vina. Toti colegii erau dispusi sa se deplaseze si sa lucreze. Si unii chiar au facut-o.

- M.M.: Printre acuzatii se afla faptul ca nu avem conditii septice necesare in aceste cazuri. Care este, de fapt, situatia?
- R.A.: Acesta este unul dintre aspectele discutate si anume ca suntem supraaglomerati. Si nimeni nu a negat acest lucru, respectiv, ca avem prea multi pacienti pentru capacitatea noastra. In primul rand, s-a facut stabilizarea ranitilor, dupa care i-am transferat, unde am gasit locuri pentru ei. Dar aici nimeni nu are o vina ca la Spitalul de Arsi sunt locuri putine. Exact pentru aceasta au sosit din Franta, in prima duminica dupa tragedie, medici francezi cu care derulam un program finantat cu Banca Mondiala pentru a creste capacitatea paturilor complexe destinate pacientilor arsi. Dar este un program care va dura, este gandit de peste un an si este in curs de implementare. Deci nimeni nu poate sa spuna ca nu recunoastem ca avem putine paturi de arsi, dar se lucreaza pentru rezolvarea acestei probleme. Aceste lucruri se cunosc chiar de unii colegi care fac aceste comentarii.

Discutiile despre transferuri au inceput chiar a doua zi

- M.M.: Vi se reproseaza ca transferurile de pacienti s-au facut prea tarziu si la presiunea unor ONG-uri. Ce le raspundeti?
- R.A.: Am sa va spun ca aici este doamna Carmen Uscatu de la un ong, care a lansat acuzatii impotriva mea, a ministrului Banicioiu, ca nu facem nimic. Si ca, probabil, vom afla ca ei au facut totul. Dar problema transferurilor s-a discutat inca de la inceput. Am spus ca avem avioane puse la dispozitie de Ministerul Apararii si ca oricand putem sa transferam bolnavi in tara sau afara, dar decizia ramane la indemana colegilor nostri care trateaza pacientii. Din start am inceput sa discutam cu colegii din afara. Dovada este faptul ca in interviul cu un coleg din Belgia, postat pe facebook-ul meu, pe cel al Departamentului pentru situatii de urgenta, pe site-ul acestuia, el spune ca au inceput discutiile chiar in prima duminica dupa tragedie. De aceea, imi pare rau ca unii au inceput sa strige, sa arate cu degetul. Poate ca noi nu stiam de la inceput cati vom transfera, dar eram in curs de organizare, de a vedea daca se poate, daca pacientii pot fi transferati dupa stabilizarea lor. Pentru ca este evident faptul ca nu puteam pleca imediat, in prima faza. Si atunci s-a lucrat bilateral cu colegi din Israel, care i-au luat pe unii pacienti, cu colegi din Belgia, dupa care cu colegii din Germania, Olanda... Si asa am reusit sa transferam un numar de pacienti. Dar discutiile bilaterale au inceput in prima zi dupa tragedie.


- M.M.: Sunteti acuzati dumneavoastra si ministrul Banicioiu, profesorii doctori Ioan Lascar si Dan Enescu ca ati fi incercat sa musamalizati situatia reala si nivelul de competenta al sistemului sanitar. Sunt acuzatii foarte grave, dumneavoastra ce spuneti?
- R.A.: Cum pot eu sa musamalizez o situatie din 11 spitale, pentru ca avem raniti in 11 spitale?! Cum putem noi, eu, sau ministrul Banicioiu, sau profesorul Lascar sa musamalizam o situatie din 11 spitale in care toti au facut eforturi supraomenesti pentru a-i trata corect pe pacienti?! Cum am fi putut noi sa-i convingem pe oamenii din 11 spitale sa musamalizeze. Noi stim foarte bine ca, in unele situatii, eram peste capacitate, dar aici nu avem ce musamaliza. Hai sa-l luam pe doctorul Arafat. Rolul lui este prespitalul si unitatea de primiri urgente. Eu nu am cum sa-i dau dispozitii unui medic din anestezie terapie intensiva ca sa musamalizeze pentru simplul fapt ca el nu este sub coordonarea mea.

- M.M.: De fapt, ce s-a incercat prin lansarea acestor acuzatii?
- R.A.: S-a incercat continuu sa se arate ca nu avem ceva. Las la o parte autorizatiile si problema incendiului - aici fiind o ancheta in curs de desfasurare. Nu vreau sa generalizez. Nu spun ca toata presa a facut acest lucru. Totusi aceste atacuri au fost: incercarea de a demonstra ca interventia nu ar fi decurs corect, ca lumea a sosit cu intarziere in conditiile in care avem dovezi cand au inceput sa soseasca primele masini, ca nu avem deloc capacitate si posibilitate, incercarea de a lovi in medicii care au muncit si muncesc.

(Va urma)