Mariustuca.ro / Atentie! Coronavirusul care provoaca infectii respiratorii chiar si letale, s-a extins din Orientul Mijlociu in Coreea de Sud (Autoare: Magda Marincovici)
Responsabilii sud-coreeni au anuntat, duminica, alte 14 cazuri de sindromul respirator, semnalat initial in Orientul Mijlociu (MERS). In Coreea de Sud au fost inregistrate 64 de cazuri de MERS si 5 decese.
Epidemia de MERS din Coreea de Sud, care a debutat la 20 mai a.c., este cea mai importanta, semnalata in afara regiunii Orientului Mijlociu. Propagarea MERS a provocat spaima sud-coreenilor, care asteapa raspunsuri din partea autoritatilor, acuzate ca nu au reactionat eficient, ceea ce a permis unei persoane revenite din Arabia Saudita sa infecteze mai mult de jumatate din pacientii diagnosticati cu MERS. Executivul de la Seul a cedat presiunii opiniei publice si a anuntat, pentru prima data, azi, ca 24 de spitale au pacientii afectati de MERS. Autoritatile au declarat ca aproape 2.000 de persoane plasate in carantina, majoritatea la domiciliul lor, sunt monitorizate prin telefonul mobil cu scopul de a evita propagarea epidemiei.
La sfarsitul lunii trecute, un barbat plasat in carantina, a calatorit la Hong Kong, apoi in China continentala, unde a fost declarat pozitiv la MERS. Ultima persoana decedata, un barbat in varsta de 75 de ani, prezent in unitate de urgenta a spitalului din Seul, a infectat 17 persoane, potrivit estimarilor ministrului Sanatatii. Din cele 14 noi cazuri anuntate azi de autoritati, 10 sunt dintre cele care au fost in spitalul din Seul.
MERS a fost identificat, pentru prima data, la oameni in 2012. MERS este provocat de un coronavirus din aceeasi familie cu virusul care a declansat sindromul respirator acut sever (SRAS), care a ucis 800 de persoane, la nivel global, intre 2002 si 2003. Specialistii spun ca MERS provoaca mai multe decese comparativ cu SRAS.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata de deces a MERS este de 38%. Noile cazuri de MERS din Coreea de Sud se adauga cazurilor inregistrate la nivel mondial : 1.208 din care 444 de decese.
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca tabloul clinic al infectiei cu coronavirusul sindromului respirator din zona Orientului Mijlociu este variabil, de la absenta simptomelor (cazuri asimptomatice) la simptome respiratorii benigne la boala respiratorie acuta grava sau deces.
Semnele clinice frecvente sunt febra, tuse si tulburari respiratorii, pneumonie, simptome gastro-intestinale (diaree). Formele grave ale bolii pot ajunge la insuficienta respiratorie, care necesita ventilare mecanice si asistenta medicala in sectii de terapie intensiva. Virusul pare sa provoace forme grave mai ales in cazul persoanelor in varsta, cu sistemul imun slabit, cu boli cronice (diabet, cancer etc.).
In privinta virusului, acesta este transmis de la animal la om. Originea virusului nu este pe deplin cunoscuta, dar analiza diverselor genomuri arata ca este rapsandit de lilieci si camile. Transmiterea de la animal la om nu este inca foarte bine cunoscuta, dar camila pare a fi gazda-rezervor principala a virusului si o sursa de infectare a omului. Virusul nu se transmite usor de la o persoana la alta. Atentie, prin contact direct cu o persoana infectata este posibila infectarea. Virusul este in circulatie in toata peninsula arabica, in special in Arabia Saudita, unde au fost inregistrate majoritatea cazurilor (85%).