Senatorul UNPR Damian Draghici a sustinut in data de 11 februarie 2014 o declaratie politica referitoare la initiativa legislativa privind infiintarea Fundatiei "Proiect Ferentari", pe care o puteti citi in continuare.

In calitate de senator al Romaniei si de consilier al premierului Victor Ponta pe problemele romilor, am constatat cu surprindere ca, aflat in Germania, domnul presedintele Traian Basescu mi-a copiat efectiv o declaratie pe care am dat-o in fata presei britanice, privind contrastul dintre vanatoarea romilor in Occident si toleranta aratata bancherilor care devalizeaza bancile.
Nu ma gandesc insa sa ii cer drepturi de autor, pentru ca, din pacate, se pare ca domnul presedinte si-a insusit doar vorbele mele, fara insa sa le inteleaga si rostul si sa actioneze in sensul apelului meu pentru integrarea romilor. Daca ar fi facut-o, nu ar mai fi respins proiectul Ferentari.
Nu putem sa le reprosam occidentalilor ca ii resping pe romi daca noi nu facem nimic pentru a-i ajuta, iar cand Guvernul face in sfarsit un proiect important, el este blocat de domnul presedinte.
Aflat la Berlin, domnul presedintele Traian Basescu a mai subliniat si faptul ca "drama" minoritatii consta in perpetuarea lipsei de educatie, daca nu se face ceva la nivel european. In ianuarie 2014, un important cotidian din Romania a citat o declaratie asemanatoare, facuta de subsemnatul, citez:
' Educatia este singura sansa pentru a se rezolva problema romilor. In Romania, acum un an, impreuna cu premierul Victor Ponta, am avut o initiativa - proiectul Ferentari (un parteneriat cu sistemul de educatie si guvernul Finlandei), respins de presedintele Traian Basescu. Prin acest proiect avem in vedere si educatia adultilor, nu numai a copiilor. In ultimii 22 de ani, problema romilor nu a fost luata in serios. Nu a fost de interes. Din 2007, de cand am intrat in U.E., a devenit o problema. Mingea se muta dintr-o tara in alta', am inchis citatul.
Este regretabil ca domnul presedinte Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea si respingerea legii care infiinteaza Fundatia "Proiect Ferentari", de utilitate publica, actul normativ fiind initiat de Guvern pentru derularea proiectelor de integrare a romilor.
Legea prevede infiintarea Fundatiei 'Proiect Ferentari', care are ca obiective principale imbunatatirea permanenta a conditiior de viata ale romilor si "identificarea si administrarea finantarii, cu celeritate si transparenta, a obiectivelor de investitii in comunitatile de romi, indiferent daca acestea se afla in mediul rural sau urban". De asemenea, se urmareste implementarea de activitati investitionale in zona Ferentari - Rahova, propunerea de planuri de dezvoltare pentru comunitatile de romi, oferirea de asistenta tehnica Agentiei Nationale pentru Romi si ONG-urilor romilor, atunci cand este solicitata, dar si promovarea culturii rome in Romania si la nivel international.
Actul normativ inaintat presedintelui spre promulgare si respins de domnul Traian Basescu se afla in procedura reexaminarii la Parlament.
Aceasta lege respinsa se adauga celor 211 legi au fost intoarse din drum in ultimii 9 ani ai mandatului domnului Traian Basescu (fata de un total de 104 in mandatele celor doi predecesori ai sai, domnii Ion Iliescu si Emil Constantinescu), incarcand excesiv agenda celor doua Camere ale Parlamentului.
Practic, domnul Traian Basescu a exploatat in scop politicianist procedura reexaminarii , prin care pe de o parte franeaza activitatea legislativului, iar pe de alta parte pune piedica unor proiecte sociale generoase, cum este si cel al Proiectului Ferentari.
Sper ca a fost doar o eroare a unor consilieri care l-au sfatuit gresit si ca domnul presedinte Traian Basescu va renunta sa mai blocheze proiectul Ferentari, prima initiativa de sprijin activ, complex si consistent pentru a-i transforma pe romi in cetateni activi, buni platitori de taxe. Altminteri, inseamna ca tot ceea ce a spus in fata presei germane despre integrarea romilor nu reprezinta decat o minciuna sfruntata si ca in realitate presedintele isi doreste o minoritate roma saraca, aflata la marginea societatii.