DCNews informeaza: ANM: PROGNOZA METEO perioada decembrie 2016-februarie 2017 (Autoare: Anemona Dascalu)
Meteorologii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o vreme, in general, normala pentru intervalul analizat, cu temperaturi apropiate de valorile medii lunare, dar si cu precipitatii mixte sau sub forma de ninsoare mai importante cantitativ in zonele vestice, estice si centrale, arata prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul Decembrie 2016 - Februarie 2017.

DECEMBRIE 2016

In Decembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma, in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si in sud-est. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna decembrie este de -0,8 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 3 grade Celsius in Dobrogea, respectiv de pana la 2 grade Celsius, in Banat. Precipitatiile lunare vor fi, in general, peste normele climatologice, cu exceptia zonelor locale din vestul, nord-vestul si sudul tarii, unde acestea vor fi apropiate de medii. Media multianuala a precipitatiilor este stabilita la 44,8 litri/metru patrat pentru luna decembrie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 92 l/mp), Oltenia (pana la 87 l/mp), Crisana si Banat (pana la 70 l/mp).

IANUARIE 2017

In prima luna a anului 2017, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in sudul, sud-estul si, local, in vestul teritoriului, iar in rest se vor putea situa sub media climatologica. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei (intre -7 grade si -1 grad) si Moldovei (intre -6 grade si -1 grad), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, respectiv intre -1 grad si doua grade Celsius. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norme local in est si sud-est, si se vor situa, in general, peste media climatologica in restul tarii, stabilita la 33,6 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat si Crisana (pana la 54 l/mp) si Transilvania (49 l/mp). Potrivit ANM, in februarie 2017, valorile medii lunare ale temperaturii aerului vor fi apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii.

FEBRUARIE 2017

Media valorilor termice pentru luna Februarie se situeaza la -1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -5 grade si zero grade Celsius, in Transilvania si Moldova. In acelasi timp, valori pozitive, de pana la doua grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea, Banat si Oltenia. Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii vor avea o tendinta spre excedent in vestul si centrul tarii, iar in celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice, stabilite prin masuratori de specialitate, la 31,6 l/mp.

(Sursa: dcnews.ro)