DeCe News: Sesizarea trimisa Comisiei si Parlamentului European de catre site-ul DeCe News, cu privire la incercarea Oanei Haineala de limitare a libertatii presei din Romania

Redactia De Ce News a sesizat Parlamentului European ca presedintele CSM, Oana Haineala, incearca sa intimideze presa care critica politizarea Justitiei. Avocatii DeCeNews se adreseaza domnului Martin Schultz, dar si domnilor Herman Van Rompuy, Nicolas Kerleroux, Graham Watson, Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt, Pino Arlachhia. Sesizarea va fi transmisa si reprezentantilor Comisiei Europene, mai precis presedintelui Jose Manuel Barroso, a comisarilor Mark Stephen Gray si Viviane Reding, dar si a reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatovic. De asemenea, redactia De Ce News a facut apel si la Guvern, la Presedintie si la europarlamentarii romani, pentru luarea unei pozitii ferme referitoare la modul in care presedintele CSM, doamna Oana Schmidt Haineala, intelege libertatea de exprimare a presei in Romania.
Iata sesizarea DeCe News in urma incercarii presedintelui CSM de a ingradi libertatea de exprimare in Romania:
Catre: dl. Presedinte Martin Schulz
Stimate Domnule Presedinte MARTIN SCHULZ,
DCnews.ro, un site de stiri, analize si comentarii din Romania, doreste sa va sesizeze, in calitatea dumneavostra de Presedinte al celui mai inalt for reprezentativ al cetatenilor Uniunii Europene - Parlamentul European, asupra incercarilor de intimidare a jurnalistilor care lucreaza in cadrul DCnews.ro prin actiunea declansata de Sectia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Romania.
Va rugam sa analizati situatia din Romania si sa ne explicati noua si publicului in general care este pozitia institutiilor europene privind restrangerea dreptului la libera informare si la opinie, in tara noastra.
Prin aceasta interpelare, va aducem la cunostinta o situatie cu adevarat extraordinara: in plina vacanta judecatoreasca, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, "analizand datele furnizate in cadrul rapoartelor de monitorizare a presei", a decis, prin Hotararea nr. 341 din data de 29 iulie 2013 urmatoarele:
"Sesizarea Inspectiei Judiciare pentru dispunerea si efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a promovarii in spatiul public, incepand cu data de 25 iunie 2013, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a unor publicatii on-line, a unor afirmatii de natura a aduce atingere independentei justitiei, la adresa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, a institutiei Directiei Nationale Anticoruptie si a sistemului judiciar in ansamblul sau, in contextul instrumentarii cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu si altii".
Referitor la formularile regasite in continutul Hotararii nr. 341 / 29 iulie 2013, sesizam cum Sectia pentru Procurori din cadrul CSM face o grava si, bineinteles, voita confuzie intre organele de urmarire penala ale Directiei Nationale Anticoruptie si instantele de judecata din Romania. Conform Constitutiei Romaniei, justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante (art. 126 alin. 1). Nicicand procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie nu au fost si nici nu vor fi independenti, chestiune stabilita foarte clar tot de Constitutia Romaniei: "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei".
Apoi, ne intrebam: in baza caror prerogative, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii intocmeste si analizeaza "rapoarte de monitorizare a presei"? Sa intelegem ca au fost rezolvate toate problemele ce privesc coruptia si, in prezent, au mai ramas doar articolele site-ului Dcnews.ro care, potrivit Sectiei pentru procurori din CSM, sunt "de natura a altera/diminua increderea societatii in actul de justitie"?
Cu toate acestea, Hotararea nr. 341 din 29 iulie 2013 a Sectiei pentru procurori a CSM nici macar nu precizeaza, punctual, care anume articole ale DCnews.ro sunt vizate, rezumandu-se la urmatoarea formulare: "Incepand cu data de 25 iunie 2013, prin intermediul (...) publicatiei on-line "DC News" (...) au fost promovate unele mesaje cu caracter denigrator". Prin urmare, din moment ce acuzatiile Sectiei pentru procurori a CSM nu sunt clare si precis determinate, conditie necesara pentru a ne putea apara, suntem indreptatiti sa consideram ca actiunea declansata de Sectia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu are ca scop apararea reputatiei procurorilor, ci intimidarea publicatiei DCnews.ro.
Cu privire la sesizarea Inspectiei Judiciare, trebuie sa precizam ca aceasta are loc numai dupa votul dat in plen de catre membrii Sectiei pentru Procurori din cadrul CSM. Cu toate acestea, Presedintele CSM, doamna Oana Haineala, s-a pronuntat cu privire la viitoarea sesizare, in mod public, inaintea sedintei si votului din CSM. In opinia noastra, comentariile respective, o evidenta antepronuntare si presiune evidenta asupra membrilor Sectiei pentru Procurori din cadrul CSM, reprezinta o masura de ingradire a libertatii presei si de intimidare a jurnalistilor.
Credem ca trebuie mentionat si faptul ca doamna Oana Haineala, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (considerat de Constitutia Romaniei "garantul independentei justitiei"), este procuror (considerat de aceeasi constitutie "supus controlului ierarhic, aflat sub autoritatea Ministrului Justitiei"). Dar suntem convinsi ca ati aflat deja despre aceasta anomalie care, dupa aprecierea noastra, nu ar trebui sa se mai intalneasca vreodata intr-un stat de drept, membru al Uniunii Europene.
De asemenea, mai trebuie mentionat ca procurorii DNA l-au retinut pe numitul Sorin Alexandrescu si au solicitat arestarea preventiva a acestuia, actiune care a fost stopata de instantele de judecata din Romania, acesta fiind pus in libertate.
Site-ul DCnews.ro a relatat despre demersurile DNA in cazul "Sorin Alexandrescu - Antena 3" la fel ca majoritatea institutiilor media, pornind chiar de la comunicatele DNA si de la afirmatiile publice ale persoanelor implicate. In niciun moment nu au fost relatate sau comentate aspecte ce privesc viata intima, privata, a persoanelor implicate, ci doar actele si faptele lor publice. Apoi, conform Constitutiei Romaniei, procurorii din cadrul Ministerului Public "reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor". Asadar, este dreptul cetatenilor sa-si critice reprezentantii ori de cate ori acestia nu-si respecta obligatiile. Iar presa, in mod special, este considerata a fi "cainele de paza al societatii".
Sesizarea indreptata in mod particular impotriva DCnews.ro poate fi justificata fie de articolele de opinie (editoriale) publicate de acest site, adica de articole critice la adresa politizarii cercetarilor efectuate de anumite organe de urmarire penala, fie de unele articole preluate de site din alte publicatii, care se aratau critice la adresa performantelor administratiei Haineala. In acest caz, actiunea CSM ar constitui un grav atentat la adresa libertatii de opinie, garantata de Constitutie si de Tratatele Uniunii Europene.
De remarcat ca sesizarea CSM a fost indreptata impotriva unor publicatii care isi exercita functia de aparator al democratiei si rolul social de monitorizare a autoritatilor, in vreme ce publicatii care lauda administratia Haineala nu fac obiectul unor astfel de masuri, chiar daca s-ar putea considera ca fac afirmatii care incalca independenta Justitiei.
Nu am vrea ca din aceasta observatie sa se inteleaga ca am reprosa ceva jurnalistilor care apreciaza si sustin administratia Basescu, la fel ca administratia Haineala, iar in acelasi timp le critica adversarii politici. Este dreptul lor la opinie si modul in care inteleg sa isi exercite functia critica in societate. Apoi, nu putem sa nu remarcam faptul ca Sectia pentru Procurori a CSM nu a reactionat impotriva institutiilor media favorabile regimului Basescu nici atunci cand in presa au aparut elemente din dosare aflate in lucru (declaratii, interceptari telefonice, rechizitorii etc.), nici cand s-a cerut arestarea/judecarea unor adversari politici.
Fata de cele de mai sus, va rugam sa ne precizati daca aceste actiuni concertate impotriva presei, in general, si impotriva site-ului DCnews.ro, in special, sunt in acord cu normele si directivele europene aplicabile cu referire la libertatea de exprimare a presei. In caz afirmativ, vom retrage de indata prezenta sesizare, cu deosebita rugaminte de a ne accepta cele mai sincere regrete. Insa, in cazul in care veti considera ca actiunile Sectiei pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii vin in contradictie cu normele europene, reprezentand masuri abuzive indreptate impotriva presei si a libertatii de opinie, va rugam ca, in calitatea dumneavostra de Presedinte al Parlamentului European - reprezentantul democratic al intereselor locuitorilor Uniunii Europene, sa luati masurile necesare pentru restabilirea ordinii de drept in Romania si, de asemenea, sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere, pentru a ne putea apara.
In speranta unui raspuns cat mai rapid,
Cu stima,
_____________________
Domnului Martin Schulz - Presedinte al Parlamentului European