Cum v-ati simti in preajma unei persoane care este legata la ochi si tine in mana o mitraliera gata sa traga in orice misca? Comparatia este poate prea dura, dar reflecta intocmai ceea ce se intampla cu organismul nostru cand este bombardat cu antibiotice. Asemenea unei mitraliere incontrolabile, antibioticul nu ataca doar dusmanul, respectiv bacteriile patogene, ci si aliatii organismului, adica bacteriile bune”, responsabile cu apararea starii noastre de sanatate. Cum putem atunci reconstrui, dupa un tratament cu antibiotice, distrugerile provocate de acestea? Solutia este pe cat de simpla, pe atat de importanta: administrarea unui supliment pe baza de probiotice si prebiotice. Aceste bacterii bune ajuta la refacerea florei intestinale distruse de antibiotice si stimuleaza apararea naturala a organismului.

Antibiotic versus probiotic

Denumirea arata clar acțiunea fiecaruia. Antibiotic, din limba greaca, inseamna contra vietii” (anti” " contra si bios” " viata). Un antibiotic este asadar o substanta care are o actiune specifica de blocare sau distrugere a bacteriilor. El poate actiona ca bactericid, prin efect direct asupra bacteriilor, sau ca bacteriostatic, impiedicand dezvoltarea microorganismelor. Din pacate, antibioticul nu actioneaza selectiv si distruge in acelasi timp si bacteriile bune de la nivelul tractului digestiv, necesare sanatatii noastre.
Probioticele(care inseamna pentru viata”) sunt microorganisme vii care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aduc beneficii cand sunt consumate in cantitate suficienta".
Cum ne asiguram necesarul de probiotice? Prin alimentatie si suplimente alimentare pe baza de probiotice si prebiotice.

La ce ajuta prebioticele?

Prebioticele sunt fibre nedigerabile care hranesc” sau favorizeaza dezvoltarea probioticelor. Aceste fibre sunt in general oligozaharide sau polizaharide si actioneaza ca substrat de dezvoltare pentru bacteriile benefice de la nivelul colonului. Principalele surse de prebiotice sunt fructele si legumele crude, cerealele integrale. Prebioticele permit cresterea absorbtiei de minerale (calciu si magneziu), stimuleaza functia imunitara si au un efect protector contra cancerului de colon.

Unde este problema?

In ultima perioada, expertii in sanatate publica avertizeaza asupra unui fenomen ingrijorator: Apocalipsa Antibioticelor”. Este vorba despre abuzul de antibiotice, care, administrate in exces si inutil, isi pierd capacitatea de a mai fi eficiente in tratamentul bolilor infectioase. Din aceasta cauza, pana in 2025, aproximativ un milion de persoane sunt in pericol de a-si pierde viata din cauza supraconsumului de antibiotice. Acesta este semnalul de alarma emis de Societatea Europeana pentru Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID). De ce s-a ajuns aici? Antibioticele sunt deseori prescrise preventiv” si se dovedesc inutile in cazul infectiilor virale.
In plus, exista fenomenul automedicatiei care ia amploare in randul populatiei si contribuie semnificativ la cresterea rezistenței la antibiotice. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare, cu at cei mai afectati sunt copiii, care nu de putine ori urmeaza tratamente inutile cu antibiotice.

Solutia: echilibrul florei intestinale

De la cele mai fragede varste, copiilor trebuie sa le asiguram buna functionare a florei intestinale. Pe langa grija pentru o alimentatie echilibrata si bogata in fructe si legume, medicii spun ca suplimentarea cu probiotice si prebiotice este un aliat de incredere pentru sanatatea copiilor.
Cat despre influența antibioticelor asupra florei intestinale, verdictul medicilor este clar: indiferent de varsta, dupa numai 7 zile de tratament cu antibiotice, flora intestinala are nevoie de 6 luni pentru a se reface. Iata de ce pentru a mentine echilibrul florei intestinale si a preveni diareea asociata tratamentului cu antibiotice, medicii recomanda administrarea unui produs simbiotic in timpul si dupa antibioterapie. Simbioticul este un supliment alimentar ce contine probiotice si prebiotice.
Pentru ca probioticele sa aiba efect benefic, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

microorganismele sa fie liofilizate (vii),
sa supravietuiasca mediului acid si in prezența bilei,
sa nu contina gene rezistente la atibiotice,
sa fie special concepute pentru mentinerea integritatii intestinului fara a-l degrada,
sa fie vidate in plicuri pentru o mai buna conservare.
Un supliment alimentar care indeplineste toate aceste conditii este cel care contine: 3 tulpini probiotice ale Institului Rosell, fructo-oligozaharide (prebiotice din sfecla de zahar) si vitamina C.

Revista Doctorul Meu recomanda PROBIOSAN - Combinatia simbiotica pentru imbunatatirea sistemului imunitar
PROBIOSAN de la GTS Solution este un supliment alimentar pe baza de probiotice, prebiotice si vitamina C. El contine: probiotice, 3 tulpini de bacterii lactice (Lactobacillus helveticus Rosell-52, Bifidobacterium bifidum Rosell-71, Bifidobacterium infantis Rosell-33), prebiotice (fructooligozaharide din sfecla de zahar) si vitamina C.
Se administreaza 1 plic pe zi, inaintea micului dejun.
Se recomanda copiilor cu varsta peste 3 ani, adultilor si persoanelor varstnice.
PROBIOSAN este rezultatul cercetarilor Institutului Lallemand din Franta.
PROBIOSAN este disponibil in farmacii si pe www.qlife.ro.
Mai multe informatii pe: www.probiosan.ro