Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata " Decontarea serviciilor conexe actului medical ", pe care o puteti citi in continuare.
Inca din luna iunie, au fost aprobate Normele la contractul-cadru de servicii medicale, prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 619/2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 403bis din 30 mai, care prevad, pentru prima data, ca pot fi decontate servicii psihologice de sanatate conexe actului medical.
Astfel, dupa ani de asteptari, statul s-a implicat in sprijinirea familiilor copiilor cu autism si a altor persoane cu probleme de sanatate care vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre CNAS (psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala).
Intrucat putine persoane cunosc normele de aplicare ale unor legi, consider ca e important ca, noi sa le facem cunoscute persoanelor din teritoriu. Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 619/2014 specifica faptul ca cei diagnosticati cu autism vor beneficia de servicii precum: consiliere psihologica clinica sau psihoterapia copilului si familiei, numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrica.
Persoanele in cauza pot beneficia de serviciile unui psiholog, psihoterapeut, kinetoterapeut, logoped la recomandarea medicului psihiatru.
Sunt insa voci din societatea civila care critica actul normativ. Astfel se sustine ca numarul de ore propus spre decontare este foarte mic, procedura de decontare (acum prin medicul psihiatru care diagnosticheaza, nu prin psihoterapeutul care face de fapt terapie) este foarte greoaie, iar medicii psihiatri care au contract cu CNAS sunt foarte putini, la nivel national, unele judete fiind neacoperite.
Consider ca trebuie apreciat faptul ca Ministerul Sanatatii a raspuns necesitatii decontarii acestor servicii conexe actului medical si ca impreuna cu societatea civila ar trebui sa identifice formula care sa vina in sprijinul pacientului, in vederea acordarii unor tratamente complexe.