Puterea: Zeci de case afectate de inundatiile din jumatatea de est a tarii
In perioada de avertizare meteorologica, peste 250 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, cu aproape 100 de mijloace tehnice, inlocalitatile unde au fost inregistrate precipitatii abundente si fenomene asociate acestora -inundatii, descarcari electrice, intensificari alevantului.
Peste 70 de case si 528 anexe gospodaresti au fost afectate partial de inundatiile din jurmatatea de est a tarii, fara aexista pagube importante, potrivit unui comunicat alMinisterului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit situatieicentralizate la nivelul Centrului Operational al MAI,sambata la ora 11.00, erau inregistrate doua localitati in care era intrerupta alimentareacu energie electrica. De asemenea, circulatia pe doua drumuri nationale si patru drumurijudetene a fost ingreunata din cauza materialului lemnos, pietrelor si aluviunilortransportate de apele revarsate. In aceste cazuri s-a intervenit cu forte si mijloace tehnice,situatia fiind monitorizata in continuare.
Ca urmare a inundatiilor a fost distrusa o singura locuinta (construita din chirpici), injudetul Maramures, de unde pompierii au reusit salvarea a doua persoane, care inmomentul de fata sunt in afara oricarui pericol. De asemenea, 73 de case si 528 de anexegospodaresti au fost afectate partial, fara a fi insa produse pagube importante, la aceastaora apele fiind in curs de retragere.
In judetele Vrancea, Botosani si Suceava, din cauza apelor revarsate, au fost avariate 39 depoduri si podete. In acest moment nu sunt inregistrate persoane izolate sau aflate insituatii deosebite ca urmare a fenomenelor meteo din ultimele 24 de ore, informeaza MAI,potrivit Mediafax. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a solicitat prefectilor siangajatilor MAI sa intervina in continuare, cu aceeasi promptitudine, pentru prevenirea silimitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase.
Jumatatea de est a tarii s-a aflat sub avertizare de cod galben de furtuna incepand de joi,ora 18.00, pana vineri, la ora 22.00, 15 judete fiind afectate de averse torentiale,descarcari electrice, vant puternic si caderi de grindina. Totodata, pana sambata la ora16.00, este in vigoare o avertizare de cod portocaliu pe afluentii Sucevei, Moldovei siBistritei din judetele Suceava si Neamt si de cod galben pe raurile Suceava, Moldova,Bistrita (judetele Suceava, Neamt), pe cele din bazinele hidrografice Trotus (judeteleHarghita si Bacau), Susita, Putna, Ramnicu Sarat (judetul Vrancea), Barlad (judetele Vasluisi Galati), Jijia (judetele Botosani si Iasi), pe afluentii Prutului inferior (judetele Vaslui siGalati), pe raurile mici din bazinele Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Lapus (judetulMaramures) si Mures superior (judetele Harghita si Mures).