In zilele caniculare putine lucruri sunt mai tentante decat apa racoritoare a unei piscine.
Insa pe cat este de placut sa faci o baie relaxanta, pe atat de neplacut este sa te trezesti cu tot felul de probleme de sanatate dobandite in urma distractiei. Iata la ce trebuie sa avem grija atunci cand petrecem o zi la piscina.
Doctorul american Julie Gilchrist, pediatru si epidemiolog, atrage atentia ca in SUA mor inecate 3.800 de persoane in fiecare an, in timp ce alte 5.800 de persoane sufera accidentari cu urmari grave in timpul inotului in piscine, bazine, parcuri acvatice, incluzand probleme de memorie, dificultati de invatare etc. Tocmai de aceea, mai ales daca este vorba despre copii, piscinele ar trebui sa aiba personal de supraveghere calificat sa acorde primul ajutor la nevoie. Bineinteles, dincolo de cazurile grave, cum este inecul sau accidentarile grave rezultate in urma loviturilor, exista si alte probleme de sanatate care apar adesea fara sa realizam ca apa din piscina este cauza principala.

Infectii ale urechii si inamicul rezistent", bacilul piocianic

Infectiile urechii apar, de exemplu, din cauza germenilor din apa si sunt mai frecvente la persoanele predispuse la alergii, in cazul copiilor dar si persoanelor mai in varsta sau al celor cu ten gras ori uscat. Alti germeni intalniti des in apa din bazine sunt si ciupercile, dar si alte bacteriii, precum pneumococi, streptococci sau bacilli, germeni care se localizeaza la radacina firelor de par de la intrarea in ureche.
O bacterie periculoasa, care apare in apa tratata necorespunzator, este pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic si poate determina o mare varietate de infectii. Frecvent sunt intalnite infectiile pielii si boala numita "otita inotatorului". Bacteria se dezvolta cel mai bine in mediul cald si umed, cum sunt si piscinele, mai ales cele cu apa calda. Uneori, aceasta bacterie este rezistenta in apa calda si la produsele de dezinfectat. Infectia se poate manifesta sub forma unor eruptii pe piele, cunoscuta sub denumirea de "foliculita baii fierbinti", conform sfatulmedicului.ro. Pentru a evita problemele de acest gen, puteti folosi dopuri de urechi atunci cand inotati, apoi este bine va stergeti temeinic urechile cu un prosop curat, personal, pe care sa nu-l foloseasca si alte persoane.

Cat adevar exista in regula fara inot dupa o masa copioasa

O alta problema care are mai degraba caracteristicile unui sfat din folclor, se refera la regula conform careia trebuie sa astepti macar 30 de minute inainte de a inota. Conform unor studii realizate in acest sens, regula nu ar fi de ignorat. Revista americana Medicine, Science and the Law" nota in 2011 ca persoanele care inoata cu stocul plin sunt mai predispuse inecului in comparatie cu cei care nu au mancat inainte de a intra in apa. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, au fost analizate rezultatele a 536 autopsii ale unor persoane decedate prin inec. Dupa ce au impartit decedatii in doua categorii, cei care aveau inca mancare nedigerata in stomac la momentul decesului si cei care nu aveau, s-a observat ca 80% din cei care murisera inecati prezentau resturi de mancare in stomac. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca circulatia sangvina se intensifica in zona abdominala dupa ce o persoana a mancat, ceea ce duce la o senzatie de slabiciune, oboseala si ameteala, stare care ar putea sa stea la baza multora dintre cazurile de inec accidental.

Cum ne afecteaza urina din piscina

Urinatul in piscina denota nu numai lipsa de educarie, ci si ignoranta legata de anumite complicatii medicale care pot sa apara in urma inghitirii de apa contaminata cu urina.
In urma unui sondaj recent, citat de postul de televiziune CNN, 17% din adulti au admis ca urineaza in pscine sau parcuri acvatice. Problema este ca nitrogenul din urina se combina cu dezinfectantul folosit in mod normal in piscine, clorul, si astfel rezulta o substanta chimica diferita, cloramina, dupa cum a explicat epidemiologul Michele Hlavsa pentru CNN.
In primul rand, cloramina anuleaza efectul dezinfectant al clorului, care ar trebui sa distruga agenti patogeni precum E. coli, salmonela etc.
In al doilea rand, irita caile respiratorii si mai ales ochii, care devin rosii. Pentru ca transpiratia si multe produse de ingrijire personala contin nitrogen, este bine sa faceti dus si inainte de a intra in apa, nu numai dupa ce iesiti. Dusul inainte de a intra in apa previne formarea pacatoasei" cloramine.