adecco-blog-hr.blogspot.ro informeaza: Legislatia pe intelesul tuturor: Pensia de urmas
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011, care reprezinta normele de aplicare a legii pensiilor, reglementeaza conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de pensia de urmas precum si durata acordarii acesteia. Iata care sunt acestea:
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas astfel:
- pana la varsta de 16 ani;
- daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile de mai sus.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas astfel:
- pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de min 15 ani;
- daca durata a fost de min 10 ani, cuantumul pensiei se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
- indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de min 1 an.
- indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut.
- daca nu indeplineste conditiile de mai sus beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut
- daca are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut
- daca sotul supravietuitor are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Sursa: adecco-blog-hr.blogspot.ro