craciunvflorin.blogspot.ro: Populisme si prostie. La greu.

• Ca sa aiba o lege a bugetului cat de cat rezonabila pentru conditiile actuale, Guvernul trebuie sa taie pe ici pe colo prin partile esentiale si sa puna sumele necesare acolo unde exista salariati si pensionari care urmeaza a primi, potrivit legilor in vigoare, unele majorari - de fapt, corelari cu inflatia si revenirea la veniturile nominale amputate de guvernele demente Basescu-Boc. Greu. Va trebui sa tina seama si de ciudatenia data de legea alegerilor parlamentare care ne-a umplut de tot felul de "redistribuiti", astfel ca am umplut Parlamentul cu toti neavenitii natiei. Cei din ARD si PP-DD.
Pe langa politicienii din parlament care isi apara drepturile, cunoscute pana acum, in special confortul, fie la cazare fie la deplasare, ca sa nu spun de numarul de angajati pe care ar trebui sa il aiba in calitate de personal de sprijin, apar si mafioti care rastalmacesc legea si constitutia pentru a mai castiga ceva popularitate. Practic, a inceput campania PDL si PP-DD pentru alegerile din 2014 pentru Parlamentul European. Populismul va fi in floare.
Toata lumea vrea. Normal, pe undeva. Normal pentru avem aceasta "cultura" a capusarii bugetului public. Cum-necum sa luam ceva de la sacul ala care contine veniturile statului din taxe si impozite si sa le dam celor care ne-au ajutat sa ajungem la putere. Undeva in aval, cei care primesc acum ne vor indestula maine, din chiverniseala lor pentru a mai repeta figura in alt mandat.

• Presa se implica. Pervers si tembel. Pe baza de comenzi. Ale grupurilor de interese. Foarte activi sunt cei care reprezinta medicina privata. O mare parte a medicilor care au jonglat cu statutul de medic la stat si medic la privat. Medic si decident la stat a avut tot interesul sa tina pe loc institutia sanitara, sa nu ii puna in functiune aparatura cu care diferitele guverne le-au dotat (exclus PDL) pentru ca anumite expertize si examene clinice sa se desfasoare la privatul unde el isi exercita cea de a doua norma de munca. Acum sunt in pericol sa aleaga: ori la stat, ori la privat. Reglementarile ministrului Nicolaescu si ale lui Arafat dau sansa spitalelor de stat sa devina performante. Un mare pericol pentru spitalele private. Un pericol pentru ca prestatia lor este pur comerciala, scopul fiind castigul financiar si nu obiectivul national: starea de sanatate a populatiei. Ii doare-n fund de asta. O populatie sanatoasa duce la reducerea veniturilor lor.

• CSM este pe muchie de cutit. Guvernul isi continua reforma in Justitie. Cu toate impedimentele procurorilor. Pe de o parte, fara a adopta o pozitie politica partinica, Mona Pivniceru da semnale de calm si echilibru. Place. Judecatorii nu s-au aliat demersului guvernamental insa prin prestatia lor din ultimul timp arata ca sistemul Justitiei a fost grav afectat de ingerinta politicului. Ponta vine si ataca la fundamentul influentei politicului. I-a anuntat pe procurorii din CSM ca in Constitutie se va corecta articolul care prevede controlul asupra procurorului de catre sefii lui directi in cazurile in care a fost investit cu actiunea penala astfel ca vor fi la fel de independenti ca judecatorii. O astfel de masura transforma sefii de parchete in simpli administratori ai unui patrimoniu. Sper ca in legile in materie sa fie si sanctiunile necesare pentru eventualii sefi de parchete care nu inteleg aceasta independenta. Ba si pentru procurorii care admit astfel de interventii. Sper ca sanctiunea sa fie excluderea din magistratura. Ar fi cea corecta, pe langa alte sanctiuni penale. Ar mai fi si problema foarte de actualitate a dreptului procurorului de a bloca un dosar penal cu NUP sau cu tergiversarea unei cauze penale pe motiv de "complexitate a cauzei".

xxx

Pana nu apare legea bugetului vorbim vorbe. Abia apoi vom vedea ce anume vor face ministrii in anul care urmeaza.