MAGAZIN : OZN-urile, stiinta si lumina de sub felinar (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Fenomene pe care stiinta nu le poate aborda
In concluzie, exista multe fenomene, foarte importante, care se petrec in jurul nostru, dar care nu pot fi observate la dorinta oricarui sceptic, nu pot fi reproduse in laborator s.a.m.d., deci fenomene pe care stiinta nu le poate aborda. Intre acestea sunt si cele privind OZN-urile. Desi sute de mii de martori relateaza observatii, cu multe trasaturi care coincid, observatiile respective pur si simplu nu exista pentru stiinta. Explicatia este efectul de felinar, intrucat oamenii de stiinta nu doar ca refuza sa cerceteze in afara terenului ferm si bine luminat al fenomenelor reproductibile, dar adesea chiar neaga ca ar exista si altceva in afara acestora, ignorand astfel multe observatii si marturii care, prin consecintele lor, ar fi poate mai importante pentru viitorul nostru.
Un al doilea exemplu, de fapt un caz particular al primului, este cel al proiectelor SETI. Astronomii au cazut de acord ca Universul observabil este mult prea mare pentru ca sa nu existe in el si alte civilizatii in afara celei pamantesti. Dar efectul de felinar” actioneaza si aici. De 55 de ani, prin proiectele SETI, se cheltuiesc sume importante de bani pentru a descoperi, cu radiotelescoapele, un semnal venind de la o civilizatie extraterestra. Initial s-a pariat pe anumite frecvente, apoi gama de frecvente investigata a fost extinsa. In acelasi mod, zonele tintite au devenit tot mai indepartate. Deocamdata nu s-a descoperit nimic, in afara unor semnale neconcludente, dar cercetarile continua.
In acest timp nimeni nu s-a gandit ca o civilizatie care ne-a depasit in evolutie cu (doar) cateva milenii (desi probabil unele ne-au depasit cu milioane, daca nu cu sute de milioane de ani) ar putea sa foloseasca alte medii de comunicare decat undele radio. Adeptilor SETI nu le trece prin cap nici faptul ca aceste civilizatii ar putea fi chiar aici, sub nasul nostru, intre altele sub forma OZN-urilor. Si asta, deoarece teoria relativitatii a lui Einstein spune ca niciun corp material nu poate depasi viteza luminii. Dar va fi oare aceasta teorie suverana si peste (doar) cateva milenii (ca sa nu vorbim de milioane de ani)? Nu se va mai descoperi, pana la sfarsitul lumii, nimic altceva, nicio modalitate de a calatori altfel; fie si - sa zicem - in spirit?
Iar intre timp, cercetatorii continua sa caute, neabatut, sub felinaru undelor radio si al teoriei relativitatii, pentru ca :
- Aici se vede mult mai bine.
In acest timp adevaruri esentiale pentru omenire ar putea sa ne astepte in cu totul alta parte.