descopera.ro : De ce dormim?
Cercetatorii au aflat de mult ca oamenii au un ritm circadian, care le regleaza perioadele de somn si de veghe si le impune un anumit program de odihna, dar nu stiu de ce se intampla asta.
Exista unele organisme care nu au deloc nevoie de somn, dar oamenii nu pot trai altfel. In timpul somnului tesuturile se regenereaza mai repede, iar oamenii isi petrec o treime din viata dormind.
Tot in timpul somnului organismul nostru elibereaza hormonul de crestere, care este esential mai ales pentru dezvoltarea normala a copiilor.
Si psihicul se regenereaza in acest interval de odihna, iar creierul este extrem de activ chiar si atunci cand visam. Si visele sunt inca un mare mister, dar cercetatorii cred ca ele sunt un mecanism prin care creierul reorganizeaza informatia asimilata in timpul zilei si sterge detaliile inutile.
Lipsa somnului duce la scaderea energiei si afecteaza grav starea de spirit si performantele. Cand nu dorm suficient, oamenii devin iritabili, intoleranti, nu se pot concentra la munca si nu pot lucra eficient.
Orele de somn care sunt necesare unui adult variaza de la o persona la alta, dar medicii considera ca in medie oamenii au nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte.
Un om adult are in medie nevoie de 8 ore de somn in fiecare noapte.
In aceasta perioada, corpul nostru primeste si o cantitate de energie calculata clar de experti: 50 Kcalorii in 8 ore de odihna, adica echivalentul unei felii de paine, extrem de putin.
Daca omul are nevoie de 8 ore de somn intr-o zi, necesitatile altor specii difera foarte mult. Astfel, o pisica are nevoie de 12 ore de odihna, un piton de 18 ore, o oaie de numai 3,8 ore, iar o girafa de cel mult 2 ore.