REALITATEA.NET: ORA DE VARA 2013: Cand si de ce isi fixeaza romanii ceasurile

ORA DE VARA 2013: Romania a trecut in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara, ceasurile fiind date inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 a devenit ora 4.00. Ora de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de vara, ceasurile sunt date inainte cu o ora, astfel ca duminica 31 martie, care are 23 de ore, este cea mai scurta zi din an. Trecerea la ora de vara nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi intarzieri pentru garniturile aflate in circulatie intre orele 3.00 si 4.00 (ora de iarna). Astfel, 7 trenuri internationale, 32 InterRegio si 46 Regio vor fi afectate de schimbarea de ora, acestea urmand sa recupereze intarzierile pe trasee, a anuntat CFR Calatori.
Trenurile de calatori vor pleca din statii dupa ora de iarna pana in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3.00, care devine ora 4.00. Dupa 4.00, trenurile vor pleca din statii la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.
Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina si Bulgaria vor circula normal, dupa orele trecute in mersul trenurilor, pentru ca trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi si in aceste state. Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore.
Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.
In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.
Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.
Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora de iarna pana in noaptea de 30/31 martie 2013, ora 3.00 care devine ora 4.00. Dupa aceasta ora, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.
Potrivit sursei citate, trenurile de calatori aflate in circulatie intre orele 3.01 si 4.00 (ora iarna), vor circula intarziate, fiind afectate de schimbarea de ora un numar de 85 de trenuri, dintre care sapte trenuri internationale, 32 InterRegio si 46 Regio.
Avand in vedere ca si in tarile vecine aceasta trecere se face in aceeasi zi de duminica, 31 martie 2013, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa orarul din mersul de tren in vigoare.
Societatea de Transport Feroviar de Calatori ‘CFR Calatori‘ S.A. este operatorul national feroviar de pasageri care efectueaza transportul public de calatori pe calea ferata.