Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa ma refer la un subiect de extrema actualitate atat pentru tara noastra, cat si pentru intreg spatiul Uniunii Europene.
In calitate de membru al Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen as dori sa salut anuntul Comisiei Europene care, saptamana trecuta, a reiterat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen. Reprezentantii Comisiei au mai subliniat si un alt aspect, cunosct de altfel: decizia admiterii celor doua tari in zona de libera circulatie este una de natura politica si trebuie luata la nivelul Consiliului Uniunii Europene si a Consiliului European.
Actuala situatie in care ne aflam, cu valurile de refugiati din Asia si Africa ce continua sa soseasca pe continentul nostru, poate reprezenta o sansa si o oportunitate pentru Romania in demersul nostru diplomatic de a influenta statele membre care se opun aderarii si de a impune o decizie politica favorabila la nivelul Consiliului.
Astazi, la nivelul Uniunii Europene exista foarte multe voci care vorbesc despre esecul politicii de libera circulatie a persoanelor si sfarsitul spatiului Schengen. Eu, din contra, cred ca intarirea acestui spatiu poate reprezenta o parte a solutiei pentru depasirea crizei imigrantilor si pentru asigurarea securitatii comune a Uniunii Europene. Aderarea Romaniei la Schengen este cu atat mai relevanta in acest moment, cand se discuta despre securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Sunt de parere ca sefii statelor membre constientizeaza astazi limitele abordarii politice si raman optimist ca vor tine cont de evaluarile tehnice care spun ca Romania este pregatita si poate asigura securitatea frontierelor UE.