www.e-cardiologie.ro informeaza: Inima este un muschi care functioneaza ca o pompa. Se relaxeaxa si se contracta pentru a determina propulsia sangelui si circulatia in vase si astfel reuseste sa alimenteze tot organismul cu sange 24h din 24h, 7 zile din 7, pe tot parcursul vietii noastre.
Bine intretinuta si bine antrenata inima este mai tonica, mai puternica si 'tine mai bine' pe termen lung. Inima sufera mai ales daca se imbolnavesc arterele care ii aduc necesarul de sange si implicit de oxigen atat de necesar pentru ca muschiul inimii sa functioneze optim.
Excesul de greutate, colesterol, tigari, un pic de diabet si hipertensiune arteriala si arterele inimii se infunda iar inima oboseste.
•O ora de mers pe zi cu viteza de 6-7 km /ora pe teren plat de trei ori pe saptamana imbunatateste cu 12% performantele pompei cardiace
•Fara o activitate fizica regulata creste riscul de boala cardiaca de 2 ori.
NU EXISTA LIMITA DE VARSTA PENTRU SPORT
Activiatea fizica este esentiala pentru prevenirea bolilor cardiace si pentru a diminua consecintele lor odata aparute. Exista tipuri de sport adaptate fiecarei varste.
O persoana bolnava de inima trebuie doar sa starbata o perioada de readaptare cardiaca si sa urmeze sfaturile cardiologului inainte de a reincepe o activitate fizica obisnuita.
O multime de intrebari si nelinisti apar in mintea bolnavului de inima. Dar, trebuie tinut cont de faptul ca o criza cardiaca duce ulterior la un stil de viata mai sanatos. De exemplu bolnavul cu infarct va renunta la fumat, si astfel poate scapa de cancer pulmonar sau insuficienta respiratorie pe care le-ar fi determinat continuarea fumatului. Un bolnav de inima va avea o supraveghere cardiologica periodica spre deosebire de cel care nu a fost niciodata bolnav care va neglija sa se duca la consultatii regulate, in detrimanetul inimii sale.
Astfel ca indiferent de varsta, daca aveti sau nu boala de inima exista un sport care vi se potriveste.
Ascultati-va inima si MISCATI-VA !
Viata cotidiana de determina sa reducem progresiv efortul fizic si bineinteles ca nimeni nu se va plange ca a scapat de anumite activiati care presupun efort fizic. Dar mult prea des ' viata activa ' ne transforma in sedentari. Cu un program incarcat nu mai este timp pentru sport. Ca singurele activitati fizice pastram deplasarea intre masina, lift, calculator si sfarsim seara pe canapea cu o pizza in brate.
Si totusi e posibil sa ne aranjam activitatile cotidiene astfel incat sa se multiplice ocaziile cand ne miscam cu adevarat.

Ce faceti ... Ce i-ar placea inimii sa faceti ...

Luati masina
Sa mergeti pe jos
Luati liftul
Sa urcati pe scari
Va destindeti in fata televizorului
Sa va destindeti cu familia in parc
Stati la calculator
Mers la o sala de sport


REDESCOPERITI BINEFACERILE UNUI EXERCITIU FIZIC REGULAT

Profitati de toate ocaziile pe care le aveti intr-o zi de a va misca si combinati aceasta cu o alimentatie sanatoasa si atunci veti avea o inima mai sanatoasa!
Activiatea fizica nu numai tonifica inima dar are o multime de alte beneficii. Scade riscul de diabet zaharat, creste colesterolul ' bun ' in sange.

SPORTUL IN RITMUL FIECARUIA

Un sport care sa fie bun pentru inima trebuie facut cu regularitate. Daca v-ati optrit de ani buni se impune o vizita l amedic inainte de a-l relua, mai ales daca v-ati ingrasat, fumati, daca avti dureri in piept la efort si aveti mai mult de 40 ani.
Inainte de a incepe precticarea unui sport incalzirea timp de 10-20 minute este necesara.Trebuie sa invatati sa va controlati pulsul.

Controlul pulsului:

Nr de pulsatii in 15 sec X 4 = frecventa cardiaca
Frecventa cardiaca limita = 220- varsta

PENTRU UN SPORT FARA RISCURI

•Respitati profund si beti apa cu regularitate
•Nu va depasiti limita de toleranta
•Controlati-va pulsul si calculati frecventa cardiaca. Incetiniti efortul daca ati depasit frecventa cardiaca limita( 220-varsta).
•Acordati-va pauze in care frecventa cardiaca sa mai scada
VIATA SPORTIVA DUPA O BOALA CARDIACA

Activitatea fizica este esentiaza pentru o buna recuperare a inimii dupa o criza cardiaca (sindrom coronarian acur sau infarct miocardic acut) Reluarea activitatii fizice se face treptat, initial printr-un program de recuperare fizica.

VARSTA / PROFILUL CARDIAC

' 40ANI
INTRE 40-60 ANI
'60 ANI


Fara grija
Supraveghere
Fiti vigilenti

Spotul preferat
Calea sportului va este deschisa, puteti efctua orice sport si le puteti combina.
Daca sunteti intr-o stare generala buna, nu cautati performanta ci sportul de intretinere cu supravegherea ritmului cardiac
Dupa 65 ani trebuie prudenta, reluati sportul treptat ; orice simptomatologie resimtita in timpul efortului trebuie raportata medicului.

CICLISM ACCEPTAT
RECOMANDAT
ACCEPTAT

MERS
RECOMANDAT
RECOMANDAT
RECOMANDAT

NATATIE
RECOMANDAT
RECOMANDAT
RECOMANDAT

GIMNASTICA
ACCEPTAT
RECOMANDAT
ACCEPTAT

SKI
ACCEPTAT
ACCEPTAT
ACCEPTAT

DANS
ACCEPTAT
ACCEPTAT
ACCEPTAT

GOLF
ACCEPTAT
ACCEPTAT
ACCEPTAT

TENIS
ACCEPTAT
NERECOMANDAT
NERECOMANDAT