Ce mananci ca sa scapi de "depresia de ianuarie"

Aveti tendinta de a manca mai mult si in special carbohidrati? In caz ca raspunsul este "da" aflati ca de vina pentru aceasta pofta de nestavilit de alimente nesanatoase este "depresia de ianuarie". Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO la Natural Silhouette sustine ca, din punct de vedere psihologic, trecem prin cea mai "albastra" perioada din an, iar asta ne face sa mancam in exces.
"In urma efectuarii unui studiu amplu, psihologul britanic Cliff Arnall a ajuns la concluzia (publicata in The Inquisitr) ca penultima saptamana din ianuarie este perioada in care oamenii sunt cei mai deprimati. Vin facturile pentru cheltuielile din decembrie, vremea este urata, urmeaza o perioada indelungata fara zile libere sau sarbatori nationale si inca nu s-au luat salariile. Per total, in aceste zile avem un nivel de motivatie scazut", ne-a explicat lector dr. Lygia Alexandrescu.
Potrivit nutritionistului, alimentatia emotionala reprezinta unul dintre efectele negative pe care aceasta saptamana in care avem, conform unei vorbe din popor, inima albastra, le are asupra noastra.
"In astfel de cazuri avem obiceiul sa consumam mari cantitati de mancare (de obicei alimente preferate sau nesanatoase), ca urmare a unor stari sufletesti si nu a senzatiei de foame", sustine specialistul.
Astfel, ca sa putem trece mai usor peste aceasta perioada grea din punct de vedere psihic, e bine sa consumăm alimente bogate in vitamine B, deoarece au un efect linistitor asupra sistemului nervos. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o influenta deosebita o au cobalamina, niacina si tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declansarii starii de demotivatie. De asemenea, este esential sa se mentina nivelul glicemiei constant, pentru ca scaderea glicemiei conduce la aparitia starii de oboseala, a nervozitatii si deci la o stare psihica neplacuta. "Cel mai simplu mod de mentinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate (dulciuri, bauturi dulci, paine alba sau cartofi).
In plus, trebuie limitate sursele de cafeina (cafeaua, ciocolata, ceaiul, bauturile carbogazoase care contin cofeina etc.), pentru ca aceasta substanta actioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos central", a mai explicat dr. Alexandrescu.
Pe scurt, trebuie urmata o dieta echilibrata punandu-se accent pe alimentele care contin complexul de vitamine B. Iata cateva reguli care e bine sa fie respectate:
- Alimentele din carne, peste, oua si branza ar trebui sa reprezinte 20% din dieta zilnica;
- 30% din alimentele consummate zilnic trebuie sa fie legume (broccoli, sparanghel, varza alba si rosie) si fructe (mere, banane, portocale, catina);
- 50% din baza alimentatiei zilnice e indicat sa fie reprezentata de carbohidratii complecsi (cereale integrale, germeni de grau, orez brun).