"N-am rezistat tentatiei sarmalelor, piftiei si salatei de boeuf. Circa 70% dintre romani s-au ales cu un surplus ponderal de unu, pana la trei kilograme. Bine macar ca acum tentatiile culinare s-au epuizat si ca putem scapa de acumularile nedorite. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO ne spune ce sa mancam si ce sa evitam in urmatoarea perioada, ca sa slabim.
Mesele dese, tarzii si abundente, consumul de alcool sau de dulciuri rafinate, aportul limitat de fructe si de apa, orele insuficiente de somn si de efort fizic toate acestea au contribuit la cre=terea rapids a masei din ultimele doua saptamani. Sistemele digestiv =i renal sunt cele mai afectate dupa aceasta perioada incarcata culinar si, ca sa-si revina, e necesara o dieta mai restrictiva, atat energetic, cat si ca diversitate de alimente.
In general, dietele rapide, mai ales cele celebre, pot pune in pericol sanatatea pentru cs fie sunt fade (se bazeaza doar pe alimente sarace caloric si nutritiv), fie sunt hipoglucidice sau hiperproteice (limiteaza drastic aportul de glucide sau exacerbeaza aportul de proteine). O diets de detoxifiere insotita de un program constant de efort fizic moderat (mers pe jos, urcat scari, inot reprezinta o solutie perfecta pentru aceasta perioada de recuperare", a declarat lector dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO, la Natural Silhouette.
Iata cateva variante de meniu de detoxifiere
Mic dejun:
- germeni de ovaz fierti cu fructe proaspete;
- musli cu suc proaspat de grepfrut;
- salata de fructe proaspete.
Pranz:
- supa de legume cu germeni de grau sau de ovaz;
- salata de cruditati cu seminte de dovleac;
- orez fiert cu salata de cruditati;
- tzatziki cu cruditati;
- avocado proaspat cu salata verde si zeama de lamaie;
- cartof copt in coaja;
- legume inabusite.
Cina:
- ghiveci de legume;
- legume pe grill cu zeama de lamaie si usturoi;
- salata de radacinoase cu nuci si migdale crude;
- suc proaspat de legume;
- orez brun cu legume la abur.
Pe scurt - este important sa consumam o mare diversitate de legume si fructe colorate, cereale integrale, sa bem aps =i ceai verde, pentru ca acestea contin diversi fitonutrienti care se completeaza reciproc in lupta pentru mentinerea starii de sanatate", ne-a spus dr. Lygia Alexandrescu.

Ce e bine sa evitati in perioada urmatoare

Exista o serie de alimente permise si altele interzise in dieta de detoxifiere. Interzise sunt alimente cum ar fi: produsele lactate, carnea, pestele, ouale, cofeina, sarea, zaharul si alimentele procesate.