MAGAZIN : OZN-uri, piloti militari si sceptici (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)

Entuziasti si prudenti

McCaslin a fost intervievat de mai multe ori de diverse televiziuni. Dupa aceasta, vecinii il luau la intrebari "daca crede in OZN-uri". El le spunea: "Cred in ceea ce am vazut in acea noapte. Eu nu sunt gata sa accept toate lucrurile despre care se vorbeste - despre rapiri extraterestre si toate celelalte - pentru ca nu am avut aceasta experienta... Ar fi un salt logic sa spun ca au venit din spatiu". "Ar fi putut veni din spatiul interior;" - a adaugat el - "puteau veni de oriunde."
Ufologul Bill McNeff a stat de vorba cu copilotul Brad Runyon despre ceea ce au vazut atunci, in zorii acelei zile, acum mai bine de 40 de ani. Runyon a descris un obiect avand mai mult de 60 de metri in diametru si peste 100 de metri lungime. Obiectul avea un cilindru metalic atasat de unul dintre capete, prezentand o sectiune, ca o semiluna stralucitoare galben-verzuie.
Multi oameni de stiinta resping fenomenul OZN, dar nu toti. De pilda, Bernard Haisch, un astrofizician si autor a mai mult de 130 de publicatii stiintifice, declara: "Perspectiva mea este ca se intampla cu siguranta ceva, chiar daca nu stim ce anume". El crede ca ar merita ca fenomenul OZN sa fie abordat de catre comunitatea stiintifica, fie si in cazul in care 99% din observatii ar fi explicabile sau ar fi inselatorii. Haisch, care opereaza un site web numit "ufoskeptic.org", este convins ca "exista o mare cantitate de date potential utile" in acest domeniu. El defineste ca "sceptic" pe cineva care se abtine de la explicatii extraordinare privind diversele mistere uimitoare, dar care este, in acelasi timp, dispus sa cerceteze datele existente. Odata cu aparitia teoriei corzilor - care admite posibilitatea existentei unor universuri multiple - Haisch considera ca este ciudat ca fizicienii sunt de obicei primii care isi bat joc de ideea posibilitatii unor vizitatori din alte lumi.
Thomas McDonough, cercetator principal intr-un grup numit Societatea Scepticii, care, ca si Haisch, este din California si are un doctorat in astrofizica, a crescut in schimb crezand in paranormal, dar si-a pierdut treptat aceasta credinta. "Exista atat de multe moduri in care oamenii pot fi pacaliti, spune el, intrucat lipsesc dovezile tangibile". McDonough afirma ca a ajuns la concluzia ca Pamantul nu este vizitat de extraterestri. Cu toate acestea, el spune ca tine usa deschisa pentru posibilitatea sa isi schimbe opiniile. In stiinta se intampla mereu sa vina cineva cu o poveste ciudata, care duce apoi la ceva nou. "Dar, de cele mai multe ori - incheie el - povestile ciudate duc la ceva lumesc."