MAGAZIN: Sapand dupa presupuse resturi ale unui OZN prabusit (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Art Campbel, plecand de la presupunerea ca prabusirea a avut totusi loc in campia San Agustin, s-a gandit ca este imposibil ca in acel loc sa nu fi ramas si unele fragmente care n-au fost stranse. De pilda, maiorul Jesse Marcel adunase in 1947, langa Roswell, niste placi subtiri ca hartia, dintr-un material extraordinar de usor dar care putea fi indoit doar cu multa greutate si care revenea la forma initiala fara nicio cuta, ori bagata in foc nu se inrosea si se racea apoi in cateva clipe. El a aratat atunci fragmentele si fiului sau, Jesse Marcel jr. care va vorbi si el despre aceste proprietati extraordinare. Cautand ceva asemanator, Art Campbell a efectuat primele investigatii in acest sens in 1994. Evident, a constatat repede ca, desi zona e rar populata, in timp s-au adunat aici o multime de gunoaie. A gasit, de pilda, niste foite de aluminiu, care insa puteau fi si dintre cele folosite de gospodine in bucatarie. Analiza metalurgica a resturilor a fost neconcludenta, desi s-au gasit deosebiri notabile comparativ cu materialele obisnuite. Dupa 2004, Campbell s-a asociat cu ufologul Chuck Wade, interesat si el in investigarea cazului Roswell. Gasind un sponsor, au reusit sa alcatuiasca o echipa, cu care au efectuat sapaturi sistematice in presupusul loc al prabusirii. De pilda, au facut 28 gropi, de cate un metru patrat, adanci de 20 de centimetri, scotand la iveala mai multe folii de mari dimensiuni.
Ei au dat 6 mostre lui Steven Colbern, chimist specializat in aliaje. Acesta, facand analize la un important centru de cercetare de pe coasta de vest a SUA, a gasit in compozitia foliilor, pe langa aluminiu, alte 40-50 de elemente chimice. Analiza a aratat ca rapartitia izotopilor pentru trei dintre elementele aliate: cupru, nichel si stibiu era cu totul alta decat cea care se gaseste pe Pamant, ceea ce sugera o posibila origine extraterestra. In aliaj se mai regaseau siliciu, titan, magneziu, sulfati, fosfati, cloruri, toate neobisnuite pentru aliajele de aluminiu si oricum inexistente in metalurgia anilor 40, ceea ce excludea - dupa parerea echipei lui Campbell - posibilitatea ca fragmentele sa provina de la un eventual accident aviatic. Aceleasi caracteristici au fost semnalate si la un alt presupus fragment recuperat din obiectul prabusit la Roswell, care a fost analizat de Dr. Russell Vernon Clark (decedat in 2014).
In 2010, Chuck a luat legatura cu chirurgul Dr. Roger Leir, care, la momentul respectiv, extrasese din corpul unor pacienti mai multe presupuse implante extraterestre, pe care le-a supus apoi unor analize minutioase. S-a vazut, dupa investigatii de specialitate, ca unele obiecte gasite in campia San Antonio, aveau un invelis oarecum asemanator cu cel al presupuselor implante.
S-a mai spus ca nanotuburi de carbon, observate in spectrele Raman ale probelor, indica posibilitatea ca acestea sa fie materiale metalice inteligente. Nanotuburile de carbon se folosesc in componente electronice sau pentru a mari soliditatea materialor. Deoarece rezistenta mecanica a acestor probe nu a fost una neobisnuita, s-a spus ca ar fi bine ca ele sa fie testate daca nu cumva prezinta caracteristici electrice neobisnuite.
Investigatorii de teren au mai anuntat ca teste cu pendulul aratau ca doua dintre mostre ar putea emite energie gravitationala sau magnetica, ceea ce mareste probabilitatea ca ele sa fie metale inteligente realizate prin nanotehnologii, posibil de origine nepamanteana. Patru obiecte mai mari si alte cateva mai mici, gasite in 2011, in doua locuri diferite, semanau cu niste faguri de miere, groase de 4 cm, cu gauri foarte mici, asezate pe un suport exterior greu. S-a mai gasit, cu detectorul de metale, la 10 centimetri sub nivelul solului, o piesa interpretata ca ar face parte din coca inferioara a navei prabusite. Ca un fagure, era in principal din aluminiu, dar continand si mangan, fier, siliciu, zinc si titan.
(Va urma)