mariustuca.ro: ALERTA pe Dunare. Nivelul fluviului, aproape de minimul istoric! Ce spun specialistii (Autoare: Veronica M. Florentina)
ALERTA pe Dunare. Nivelul fluviului, aproape de minimul istoric! Ce spun specialistii
Daca la finalul lunii iulie, cotele apelor Dunarii inregistrau, la Galati, valoarea de 100 cm, ieri, 3 august, aceasta valoare scazuse cu 9 cm, la 91, punand astfel in alerta autoritatile competente.
Reprezentantii Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos au anuntat, intr-un comunicat, ca scaderea accentuata a cotelor apelor Dunarii ar putea genera efecte negative asupra adancimilor de navigatie la punctele critice de pe sectorul Dunarii Fluviale, astfel ca se depun eforturi considerabile pentru mentinerea si asigurarea gabaritelor de navigatie prin activitati sustinute de masuratori hidrografice, balizaj si dragaj pentru cotele actuale.
In acest moment, navigatia convoaielor si navelor se desfasoara cu atentie marita, iar comandantii de nave sunt indemnati sa respecte cu strictete semnalizarile plutitoare si costiere existente.
- Datorita eforturilor depuse de AFDJ RA Galati cu navele tehnice Donaris, Semnal si Mamaia, permanent se tine sub supraveghere situatia adancimilor, semnalizarea necesara determinarii traiectoriei senalului navigabil si se intervine punctual, prin dragaj cu draga Dunarea Maritima, la punctele critice unde situatia o impune, se arata in acelasi comunicat emis de AFDJ.

Nivelul Dunarii, aproape de minimul istoric

In august 2003, Dunarea a scazut pana la cota istorica de doar 37 de centimetri la Galati, iar in august 2012 a avut doar 57 de centimetri.
- Conform prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, exista posibilitatea egalarii nivelului pe care Dunarea l-a inregistrat in august 2013, de 76 cm. Conform acestei prognoze, se vor intreprinde toate demersurile necesare pentru a tine sub control, prin activitatea specifica de intretinere senal, gabaritele de navigatie existente pe sectorul romanesc al Dunarii, astfel incat fenomenul de scadere a nivelurilor apelor Dunarii sa afecteze cat mai putin firmele de transport, mai transmit reprezentantii AFDJ, potrivit viata-libera.ro.