Am citit cu viu interes un interviu al d-lui Ilie Sarbu, din "Renasterea Banateana": "Cetatenii sa vina la vot si sa-i aleaga pe cei care ii pot reprezenta cu cinste in Europa". Am facut ochii mai mari! - acolo unde am putut afla ca dl Ilie Sarbu s-a intalnit cu primarii de pe raza judetului Timis. Neindoios, spre Vestul tarii va fi fiind o administratie locala ceva mai intelegatoare; care se va fi mai miscand! Mai spre Estul tarii, pe la mine prin judetul Vaslui, administratia locala, lumea in general e mai "amortita". Atarnatoare, delasatoare, amarnic!
Astazi sunt nevoit sa vorbesc despre nevoile unei comunitati locale a mea: Comuna Puiesti si cele 15 sate aferente! Poate Guvernul mai are un ce dialog cu acesti primari si presedinti de consilii judetene, asa-zisii "feudali locali" (eu i-am alintat astfel, in premiera!). Unii chiar sunt, se comporta precum niste "feudali locali", "seniori locali", "baroni locali", "potentati locali!" Dar multi sunt si redutabili - si misca ceva pentru lume!
Stiu ca foarte interventionist, activ este (si) presedintele Consiliului Judetean Vaslui, dl Dumitru Buzatu. Am avut cinstea de-a fi colegi de facultate (istorie-filosofie), la universitatea "Al.I.Cuza" din Iasi. Cand dansul era in anul IV, eu eram anul I. Ca deputat destoinic, 3-4 mandate, cat a fost, ma tot mai intalneam cu dansul pe la o bere; mai facea cinste, pe la Hotel "Flora" ("Crowne Plaza" astazi, unde locuia). Il stiu un om cu multa carte, sfatos si foarte activ! De la un punct incolo, insa, "prietenia" noastra se ... destrama!
I-am tot mai cerut sa mai aiba grija si de spatiul ala de la Puiesti pana la Birlad, vo 27 km. Sa mai intervina si pe langa primarul comunei noastre, dl Costel Moraru, primar USL! Ma cunosc bine si cu acesta. Tot mi s-au mai plans ca stau prost cu banii! Numa ca-n 24 de ani!, de acuma, cam nici un primar al comunei - si au fost si 2 pesedisti - n-au facut nimic pentru noi!, vreo 3-4-5 sate din jurul comunei! Am fost 4-5 zile acasa de 1 MAI si "poporul" mi s-a plans de multele lipsuri! Ba chiar ne ameninta ca nu ne va mai vota, neam! Or, jud. Vaslui este din 89, covarsitor, (inca!) fief electoral al stangii!
NIMENI, in 24 de ani - nu s-a preocupat sa ne arunce si noua ceva prundis pe drumul ala de tara, de pamint, in lungime de 8-9 km pina la comuna! Suntem pe acolo 3-4 sate, adunind niste sute bune de suflete, mai mereu votante ale PSD! Romanimea din satele alea mi s-a plans (am o cota destul de mare printre ei!) ca stiu ei ca: "banii europeni pentru acel proiect se deblocasera!? Dar unde au disparut?! Ca doar vreo caruta de prundis s-a aruncat - la plesneala! - la o cotitura a unei costise!" Adevarat, suntem si la o altitudine de vreo 4-5-600 m! Cam greu sa prunduiesti, pietruiesti un astfel de drum, pe care circula totusi masini multe! - dar cu dificultati! Cand ploua putin, totul... "savarsitu-s-a"!
Ceea ce-i revolta in perioada aceasta - la maximum! - pe romanii aia ai mei este faptul ca au aflat ca ast drum apare si pe internet?! - si pe mai nu stim unde! - ca fiind deja facut! pietruit! REZOLVAT! Or, asta mi se pare deja prea mult si mie! De-o viata vin spre Barlad mai ales pe acolo!! Drumul e chinuit rau de tot. Cum se circula mult si cu atelaje!, ar trebui un prundis serios, chiar piatra pe acolo.
Stam asa de prost cu banii?! Administratia locala e asa de saraca-lipita?! Sau mai degraba e "sutitoare"?! Da, judetul nostru, cu ale sale initiale "VS", aflu de pe la dinsii ca l-ar traduce, mucalit, drept "Vasile Saracul!" Lasand mandria locala deoparte! - cam de la revolutie, tot asa, cam cei mai saraci suntem!
O vreme cei mai blamati erau parlamentarii romani! De ceva vreme bag seama ca administratiile locale - primari si "baroni locali!" - sunt alea mai blamate! Or nu preau au bani?! Ori banii mai cam sunt! - dar acestia cam "baga mana"?! Mult timp primarii si presedintii nostril de consilii judetene erau indeajuns de populari! Par a nu prea mai fi! "Sunt ca ceilalti dinainti!" - imi spuneau in cor!
Va voi spune-o franc : romanii n-au o problema de viata si de moarte! - cu starpirea acestui "balaur al coruptiei"! Ei imi arunca in fata, de 24 de ani, asa : Stim ca toti sunt "oti". Ba, dar parca unii mai si fac cate ceva! Uite Mazare ala!, stim toti ca o fi avand multe "bube-n cap!" dar iote ca a facut si case pentru amarati! Bai nu ne deranjeaza ca (mai si) fura! - atata timp cat fac si ceva pentru lumea asta necajita !
Da, da: judetul ala al meu e amarat ! Sambata, 3 mai, pretinul meu din copilarie, Titi Carlan, din 86 lucrand la faimosul "Rulmentul Barlad", punandu-i o pomana defunctei sale mame, de 1 an de zile! - imi spune "la un paharel" : Mai suntem 1.800 de oameni cari lucram aici! Pana in 1989 eram 11-12.300 ! Ba, asti ramasi suntem tot mai mult forta de munca "imbatranita". Io am 48 de ani. Acu urmeaza sa mai iesa la pensie "un val!" Spun asa: daca statul asta n-ar putea stimula pe langa patronii astia turci, ai nostri, din 2001 (COMBASAN) sa se mai angajeze ceva tineret! "ucenici"!?
Cu gazele alea de sist au luat foc! Nu mai redau dialogul a 2 tipi la vreo 48-57 de ani, asa, printr-un magazin de chimicale, Barlad, ca umblam sa cumpar vreo vopsea, ceva de ast gen, ca-mi trebuia pe la tara, la mine, la adresa guvernarii actuale (complet accidental am prins "dialogul") : x catre y : mai, Chevronul asta nu da nimic la oameni! Nimeni n-o sa ne alegem cu nimica! "Biletele" (banii! - in argoul unora) le-au luat astia de la putere! Calca tot mai pe urmele guvernarii lu Nastasi!
Sa fim atata de sarmani - ca judet! -, de n-avem dupa ce bea apa! - si, totusi, atata de porniti contra unei industrii extractive!? - care tine in spate alea mai dezvoltate, industrializate 20-30 de tari ale lumii...! Cum de s-a pornit histeria asta contra gazelor de sist pe acolo la mine?! Ca si in comuna la noi, la Puiesti !, s-ar fi descoperit gaze de sist! - din ce-am aflat de la oamenii locului!? Si mai sunt si judetele Galati si Iasi cari "mocnesc"! S-au rasculat contra astor gaze de sist.
Pai, trebe mers la lume, explicat. Lamurit ca va fi si el, cetateanul roman!, in castig! Si statul roman! Dezvoltarea tarii va fi al mai mare castig! Ca obscurantismul! fanatismul! manipularea! inapoierea! - omoara orice proiecte de dezvoltare!
"Sugerez" Guvernarii actuale sa se ocupe mai mult, economic!, politico-electoral!, de Moldova!, si in particular de acest judet Vaslui! - cari ni cam scapa din maini!