Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Munca decenta inseamna o viata decenta. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa insist asupra importantei conceptului de munca decenta si implementarii sale in viata de zi cu zi. Fac acest lucru in contextul in care ieri, 28 aprilie, la nivel mondial a fost marcata Ziua Sanatatii si Securitatii in Munca. Declaratia mea porneste de o constatare cat se poate de simpla: sanatatea si securitatea in munca sunt strans legate de conceptul de munca decenta, la fel cum nicio forma de activitate lucrativa nu poate fi considerata decenta daca nu se desfasoara in conditii de securitate si sanatate.
Organizatia Internationala a Muncii a lansat acest concept inca de la inceputul anilor 2000, din dorinta de a formula un obiectiv politic international de imbunatatire a conditiilor de munca, dincolo de respectarea drepturilor sociale fundamentale, asa cum sunt definite de cele opt conventii fundamentale internationale.
Ce inseamna munca decenta, de fapt? In primul rand, inseamna sanse egale la locul de munca si eliminarea oricarei discriminari bazate pe sex, varsta, etnie, etc. Un aspect la fel de important este si asigurarea unei remuneratii decente pentru muncitori si familiile acestora, care sa le permita un trai decent. Prin promovarea conceptului de munca decenta se pune accent si pe garantarea unei protectii sociale in caz de boala, de sarcina si pentru orice alte situatii cu care angajatii se pot confrunta de-a lungul vietii.
Nu in ultimul rand, munca decenta inseamna excluderea oricarei forme de exploatare si dreptul la organizare al cetatenilor pentru a-si reprezenta interesele in mod colectiv si pentru a se putea angaja intr-un veritabil dialog social ca cetateni si muncitori.
Conceptul de munca decenta inglobeaza, asadar, cateva dintre principiile de baza ale organizarii noastre sociale de astazi si recunoaste rolul central al muncii in viata oamenilor: o munca productiva, care aduce o remuneratie justa, securitate la locul de munca si protectia sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala si integrare sociala, libertatea de exprimare a revendicarilor, posibilitatea de a organiza si a participa la procesul decizional, sanse egale si un tratament echitabil pentru toti. Toate acestea pentru ca munca decenta este esenta progresului economic si social. Munca decenta inseamna o viata decenta pentru fiecare!