Exista o disputa intre dl presedinte Traian Basescu si d-na senator Gabriela Firea, referitoare la valabilitatea sau nulitatea tranzactiei prin care dl Basescu a intrat in posesia unei mosii de cateva sute de hectare, in comuna Nana din judetul Calarasi.
Doamna Firea afirma ca tranzactia prin care dl Basescu a devenit mosier la Nana este nula de drept, deoarece cumpararea terenului s-a facut printr-o firma declarata inactiva. Dl Basescu zice ca nu ar conta ca firma este inativa, si ca el este un cumparator de buna credinta si ca a dat pe mosie banii castigati cinstit de fiica sa Ioana.
Ce spune legea in astfel de cazuri ? Reproducem un fragment dintr-un articol mai amplu, intitulat : FISCUL-AVERTIZEAZA : TRANZACTIILE EFECTUATE DE O FIRMA DECLARATA INACTIVA NU SUNT LUATE IN CONSIDERARE DE AUTORITATILE FISCALE.

Efectele declararii ca inactivi a contribuabililor
• Autoritatile fiscale nu vor lua in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia livrarilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
• De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
• Cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv, nu sunt considerate cheltuieli deductibile.
• Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data de intai a lunii urmatoare comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
• Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, datorita declararii inactivitatii fiscale, au obligatia sa solicite organului fiscal competent, in cazul reactivarii, inregistrarea in scopuri de TVA. Data inregistrarii in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data reactivarii.
• Organul fiscal competent va radia din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit legii.
• Pe perioada de inctivitate, activele corporale fixe sunt considerate ca fiind alocate unei activitati fara drept de deducere, si necesita ajustarea taxei pe valoare adaugata conform art. 148 si art.149 din Codul fiscal pentru valoarea ramasa neamortizata.
CONCLUZIE: Se pare ca doamna Gabriela Firea are dreptate cand afirma ca tranzactia este nula de drept, deoarecet tranzactia de la Nana a fost efectuata de o firma radiata din oficiu de organul fiscal competent. Oare dl presedinte Traian Basescu isi va recunoasca eroarea ? Vorbele in acest caz ar fi pledoarie avocateasca inutila : UNDE-I LEGE NU-I TOCMEALA.