Mihai Dragomir, initiatorul conceptului Cardio Mix in Romania, ne-a oferit informatii in exclusivitate pentru www.estiri.ro, legate de secretele unui stil de viata sanatos.
"Internetul abunda de diete (gratis), dar cati dintre dumneavoastra stiu ca marea lor majoritate nici macar nu sunt inventate de medici nutritionisti? Sutem 7 miliarde de metabolisme diferite, iar eu declar ca tot atatea diete ar trebui sa existe petru ca suntem unici in felul nostru, diferiti si fara prea multe comparatii iar tot ceea ce aplicam (dieta, antrenament) ar trebui sa fie in mod normal personalizat. Trecand mai departe, romanul este o natie putin pretentioasa. De-a lungul timpului, cand ne referim la mancare - calitate si cantitate: ciorbele lungi cu legume si multa
apa, verdeturi, lapte, oua, branza cu ceapa, legume, mamaliga - foarte rar carne , sunt cele care au constituit alimentatia de baza a generatiilor trecute si sigur mai este si astazi alimentatia de baza a celor mai vechi ca varsta dintre noi (oamenii in varsta de la tara). Mamaliga era stalpul casei, iar legumele erau garnitura. Va amintiti de mamaliga cu lapte sau mamaliga cu cartofi, fasole pastai cu usturoi sau fasole boabe cu muraturi (varza si castraveti), laptuci, loboda, stevie, urzici, ciorba de stir acrita cu corcoduse (zarzare, boambe), dovlecei, ceapa, ciuperci ...ele reprezentau baza sau paleta de alimente folosite in mod curent? Procedeele de preparare nu erau mai multe de trei: fierbere, coacere sau frigere.
Mult mai tarziu , odata cu aparitia uleiului de floarea soarelui a aparut si prajirea alimentelor ( o metoda de gatit nu foarte ‘’inspirata ‘’).
Poporul roman era lacto - vegetarian ca alimentatie, iar prin modul lor de preparare alimentele aveau calitati foate apropiate de cele naturale. Carnea era consumata ocazional, de sarbatori (mielul de Paste si porcul de Craciun) sau la sfarsit de saptamana ( sambata /duminica si de obicei carnea de gaina).m Un loc aparte este ocupat in alimentatia romanului de carnea saracului adica fasolea , o planta care are origini in America Centrala, iar in anii 1870 apare si soia, numita carnea fara oase sau vita chinezeasca care va imbunatati substantial alimentatia .‘’In trecut laptele era asa de putin ca nu se intrebuinta ca aliment ci ca medicament ‘’, painea
alba era doar pentru orasenii bogati sau era prajitura pentru copii saraci .
Alimentatia poporului roman de-a lungul timpului a fot una bazata pe cereale , zarzavaturi, fructe si lactate ... Fara indoiala acest stil de alimentatie a determinat anumite particularitati metabolice la care s-a adaptat intreaga fiziologie a organismului si in mod deosebit apartul digestiv, ceea ce a condus la un anumit echilibru fiziologic caracteristic zonei geo climatice ( fizionomia omului de la munte si a celui de la ses ). Schimbarea stilului de alimentatie incepand cu secolul 20 la majoritatea populatiei a condus la aparitia unei adevarate patologii nutritionale in care de departe ea mai ‘vizibila ‘’ este obezitatea cu toata ‘’gama’’ ei de complicatii ( diabet, boli cardio vasculare etc) .In lumea
antica exista termenul ’’dioita‘’, care includea toate elementele ce contribuie la mentinerea stari de sanatate: aer, apa, hrana, temperatura, exercitiu fizic, odihna. Relatia alimentatiei cu sezonul, profesia si zona geografica erau bine
cunoscute inca din atichitate. Astazi, globalizarea, prin nocivitatea raspandirii stilurilor alimentare, afecteaza capacitatea organismului de a face fata unor activitati metabolice diferite. Mai mult, adoptarea unor regimuri dietetice din alte zone geografice s-au dovedit in timp a fi contraproductive pentru simplul fapt ca produc dezechilibre metabolice si hormonale. Este necesar ca pepararea alimentelor sa se faca preponderent din produse autohtone care pastreaza caracteristicile solului si climei la care poporul este adaptat. Procedeele traditionale de conservare: uscarea, afumarea, sarea, otetul s-au dovedit incomparabil mai bune decat noile metode industrale folosite actual (substante chimice, consevanti, coloranti etc). Prin urmare realizarea echilibrului intre aport si consum in viata de zi cu zi , intre alimentatie si miscare vor impiedica aparitia multor boli, iar hrana va redeveni un ‘’ medicament ‘’ si nu un duman care ne tine permanent la dieta. Mai mult adoptarea unor regimuri dietetice din alte zone geografice s-au dovedit in timp a fi contraproductive pentru simplul fapt a produc dezechilibre metabolice si hormonale", a spus Mihai Dragomir.
Adaptare dupa Medica Academica - www.mihaidragomir.ro