DCNEWS: Medic nutritionist, despre mancatul emotional si regula azi pentru azi (Autoare: Rodica Mitu)
- Cand vine vorba de a schimba un obicei alimentar, regula azi pentru azi e esentiala, sustine Mihaela Bilic, medic nutritionist.
- Sa faci pace cu tine. Macar azi. Inainte ca cei din jur sa ne reproseze ceva sau sa ne considere vinovati/ responsabili pentru vreun lucru/fapta, constiinta noastra e prima care ne pune la zid. Cu o usurinta care nu are nevoie de probe sau dovezi, ne declaram lipsiti de vointa si de valoare, incapabili de efort, insuficient de buni. O nemultumire cronica latenta ce abia asteapta primul semn ca sa iasa la suprafata.

Mancatul emotional sau compulsiv este metoda cea mai des folosita pentru a sterge aceasta nemultumire

Supararea pe noi trece, fie si pentru cateva minute, daca mancam ceva bun. Creierul are nevoie de starea de bine indusa de alimente de fiecare data cand ne certam sau avem o parere proasta despre propria fiinta. Iar odata ce am mancat, urmeaza o noua cearta, pe motiv ca cedat in fata ispitei, ca nu am reusit sa ne abtinem? Cum putem rupe cercul vicios al dependentei de mancare si al compulsiilor alimentare? Invatand sa masuram si acceptand ca exista limite. Totul este o chestiune de limite: astazi nu e maine, eu nu sunt celalalt si el nu sunt eu, nu pot sa fac tot, nu pot sa stiu tot. Cu multa rabdare si atentie/vigilenta, progresiv, de la o zi la alta, trebuie sa incepem sa ne masuram eforturile, rezistenta, timpul pentru noi. Doar invatand sa ne privim si sa ne cunoastem, prin aceste confruntari repetate cu realitatea, ajungem sa ne intelegem comportamentul. Doar renuntand la o perceptie rigida a fiintei noastre, captiva intre un trecut trist si un viitor incert, reusim sa traim in prezent, doar pentru azi. Celebrul aici si acum inseamna sa-ti dai sansa de a te comporta diferit fata de ieri. Iar maine nu conteaza, maine vei decide ce vrei sau ce poti pentru maine.

Cand vine vorba de a schimba un obicei alimentar, regula azi pentru azi e esentiala

Si ea nu se traduce prin mananc tot ce vreau azi, o fac lata, iar de maine intru la dieta? A trai in prezent inseamna azi mananc doar o farfurie de mancare sau azi nu mananc zahar, iar pentru maine mai vedem ce-o fi ? A face un obicei din mentinerea constientei in prezent este o gimnastica demna de un maestru zen. Inseamna sa nu mai fugi in trecut sau in viitor, sa te eliberezi de prejudecati si de false credinte despre tine, sa-ti dai seama ca azi poate fi diferita de ieri. A-ti da timp pentru prezent inseamna sa pui ordine in faptele si obiceiurile tale, sa-ti gasesti propria disciplina, sa reconstruiesti increderea in propria persoana. A-ti da timp inseamna sa te cunosti, sa-ti accepti limitele, sa ai asteptari realiste de la tine, sa adopti un stil de viata in acord cu evenimentele si emotiile proprii tie. A-ti da timp inseamna sa te respecti, sa ai intelegere si rabdare fata de tine, sa fii atent la ce faci si ce simti fara sa te judeci. Apoi nu mai ramane decat sa practici traitul in prezent, sa-ti aloci o mare parte din timp grijii pentru tine. A reusi sa scapi de o dependenta (inclusiv una alimentara) necesita curajul de a te confrunta cu ceea ce simti, inseamna sa poti face fata propriilor emotii, renuntand sa mai cauti in exterior solutii la problemele interioare. Obiectivul final e sa ne crestem toleranta la disconfort (sa nu mai fim atat de sensibili, de usor de ranit) iar conditia de baza a reusitei este perseverenta, efortul sustinut de a trai azi pentru azi. Cat despre obiceiul de a acoperi/neutraliza cu mancare problemele emotionale, provocarea e pe cat de simpla, pe atat de grea: daca vrei sa stii care e motivul pentru care mananci emotional, opreste-te din a mai face asta! Abia dupa ce dam mancarea la o parte, reusim sa ne vedem cu adevarat. Iar apoi, o sa ne si intelegem, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook, miercuri.