Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata "Rolul vacantei de vara" pe care o puteti citi in continuare.
Data de 20 iunie a marcat debutul vacantei de vara pentru elevii din invatamantul preuniversitar, vacanta ce se va incheia pe 14 septembrie, anul scolar 2014-2015 fiind programat sa inceapa pe 15 septembrie.
Este nevoie sa reflectam la rolul acestei vacante pentru toti cei in discutie. Chiar daca anul scolar este presarat si cu alte vacante, cea de vara este momentul ideal pentru relaxare, fiind cea mai lunga vacanta din intregul an scolar si, mai ales, perioada verii este una propice unor activitati diverse de recreere.
Consider drept firesc ca vacanta de vara a elevilor sa fie respectata asa cum se cuvine. Din pacate, dar mai ales nu de putine ori, elevii sunt coplesiti cu mult prea multe teme de vacanta. Or, este nevoie sa intelegem ca perioada vacantei trebuie sa fie cu adevarat una destinata unor activitati recreationale, nu dedicata rezolvarii a zeci si sute de exercitii de matematica.
Vacanta de vara trebuie sa fie destinata relaxarii si socializarii elevilor cu tineri si copii de varsta lor, elemente care le dezvolta inteligenta emotionala, competenta deosebit de importanta si de apreciata dintotdeauna in activitatile desfasurate in cadrul societatii. Este nevoie sa subliniem faptul ca vacanta de vara, daca nu este incarcata cu teme si exercitii pentru acasa, ramane la fel de benefica pentru dezvoltarea elevilor prin activitatile pe care acestia le pot desfasura in acest timp.
Astfel, aduc din nou in discutie taberele scolare, un aspect esential pentru dezvoltarea unor abilitati si competente precum lucrul in echipa, adaptabilitatea si chiar empatia. Educarea copiilor si a tinerilor trebuie facuta nu in sensul acumularii unor cunostinte, dar a dezvoltarii capacitatii acestora de a aplica notiuni diverse si de a relationa eficient cu persoanele din jurul lor. La urma urmei, ne dorim ca sistemul de invatamant sa pregateasca elevii pentru viata in plan social, sa dezvolte tineri capabili sa se adapteze provocarilor din societate.
Tot in contextul taberelor scolare din perioada vacantei de vara, este important sa ne concentram atentia asupra copiilor mai putin favorizati din punct de vedere social si financiar. Este esential sa facem constant eforturi pentru ca acestia sa beneficieze de activitati recreationale in aceeasi masura ca alti elevi. Iata de ce trebuie sa venim in sprijinul lor prin dezvoltarea si oferirea mai multor tabere sociale, pentru a ne asigura ca toti elevii din tara noastra beneficiaza de activitati interesante si care sa le dezvolte potentialul in drumul lor catre varsta adulta.