MEDIAFAX: In Romania se fac si minuni: O echipa de medici de la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti a redat mainile unor copii

Ariana Miu, o fetita de doar 7 ani, din Targoviste, a primit marti dimineata o noua sansa: cea de a avea o viata normala. Medicii de la Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie", din Capitala, au efectuat de dimineata o operatie extrem de dificila pentru a trata pe Ariana de sinostoza radio-ulnara proximala. O malformatie extrem de rara la nivel mondial, care afecteaza mobilitatea mainilor.
Daca nu ar fi fost supusa acestei interventii, fetitei i-ar fi fost imposibil sa faca gesturi care, pentru majoritatea dintre noi, par banale, precum sa manance, sa se imbrace, ori sa se incalte singura.
Sinostoza radio-ulnara proximala este o boala care afecteaza o mana sau ambele. Din cauza acestei afectiuni, mainile nu mai pot fi folosite, deoarece oasele antebratului se rasucesc in jurul axului pe masura ce pacientii inainteaza in varsta. Una din trei milioane de persoane este la nivel mondial victima a acestei boli.
Operatia a fost pregatita in trei luni
Interventia de marti dimineata este a doua din Romania si a doua la nivel mondial, sustine prof. dr. Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului de Copii "Marie Curie": "Aceasta operatie a fost pregatita in detaliu timp de trei luni", spune coordonatorul echipei. Operatia a durat 4 ore, iar la ea a participat o echipa formata din noua medici si patru asistenti.
"Pentru aceasta interventie s-a mobilizat o intreaga echipa. Operatia a fost una destul de dificila. Fetita este bine, totul a decurs foarte bine", a spus prof. dr. Burnei.
In cazul Arianei, medicii au trebuit sa faca o reconstructie miopostoartoplastica la bratul strang, afectat de boala. Practic, i-au indepartat muschii de pe os pentru ca nu isi exercita corect functiile fiziologice. Apoi, i-au construit o structura osoasa care sa nu mai fie contorsionata. La final au reconstrui articulatia radio humero-ulnara cu ajutorul unei endoproteze, realizata la Institutul de Mecatronica din Bucuresti.
Rezultatul? "Interventia a fost una destul de dificila. Fetita este bine, totul a decurs foarte bine", a spus multumit la final prof. dr. Burnei.
Reactia unei mame speriate
Pentru Rebeca Bejan, mama Arianei, aceasta operatie reprezenta singura solutie pentru ca fiica sa sa duca o viata normala. "Ariana avea 2 ani si jumatate cand am realizat ca nu poate sa-si foloseasca manuta stanga. Am vrut sa o stergem pe maini. Stand in fata ei am observat ca nu poate sa isi roteasca bratul normal", a povestit emotionata mama micutei. Speriata, femeia a venit la Bucuresti, la medicul Burnei. Il cunostea pe doctor inca din primele luni de viata ale copilei. "Ariana avea opt luni, iar atunci am observat ca nu isi putea misca degetul mare de la mana dreapta. Auzisem ceva de domnul profesor. Am venit la Budimex cu gandul ca il gasim si cand am ajuns era de garda. De atunci am pastrat legatura cu profesorul".