Stirile Pro TV : 70.000 de romani ce au suferit un accident vascular cerebral vor primi indemnizatie de handicap. In ce conditii vor lua banii
70 de mii de oameni care au suferit un accident vascular cerebral si nu se mai pot intretine singuri vor putea de saptamana viitoare sa-si depuna dosarul pentru obtinerea indemnizatiei de handicap.
Ministerul Muncii si cel al Sanatatii au semnat marti ordinul prin care atacul vascular cerebral redevine o afectiune care ii permite bolnavului sa obtina un astfel de ajutor de la stat.
Pe langa banii pe care-i vor primi lunar, acesti pacienti vor fi scutiti de la plata unor impozite si vor avea transport gratuit.
In urma unui accident vascular cerebral, domnul Florin, fost sofer profesionist, a paralizat pe partea dreapta. Acum e internat la sectia de neurologie a Spitalului Judetean din Targoviste si nu se mai poate descurca fara ajutorul celor din jur. S-a bucurat cand a aflat ca ar putea primi de la stat o indemnizatie de handicap.
Ordinul semnat de cele doua ministere reintroduce dupa 7 ani accidentul vascular cerebral pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave si care permit bolnavului sa beneficieze de ajutor de la stat. 234 de lei pentru cei cu handicap grav si 292 de lei pentru cei cu grad accentuat. Indemnizatia de insotitor este de 600 de lei pe luna.
Atentie, insa! Nu toti cei care au suferit un accident vascular cerebral vor primi certificat de handicap, ci doar aceia care au nevoie de ajutorul unei persoane pentru a se deplasa, pentru a se misca sau pentru a se ingriji. 70 de mii de romani sunt in aceasta situatie.
Pe langa indemnizatia de handicap si cea de insotitor, bolnavii vor avea acces la medicamente gratuite si dispozitive medicale, transport in comun si bilete de tratament balnear gratuite. In plus, ei vor fi scutiti de plata impozitului pe cladiri, pe veniturile din salarii si a taxei auto.