Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua internationala a copilului", pe care o puteti citi in continuare.
Ziua copilului sau Ziua internationala a copilului este, in multe tari, o sarbatoare pentru copii. In Romania, dupa cum bine stiti, aceasta zi se sarbatoreste in fiecare an pe data de 1 iunie.
Prima mentionare a Zilei copilului a fost la Geneva, la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor, in august 1925.
La acest eveniment, 54 de reprezentanti din diferite tari au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Dupa aceasta conferinta, multe guverne au introdus Ziua copilului, sarbatorita la date diferite de la o tara la alta, avand in vedere mai ales recomandarea UNICEF din 1954 ca fiecare stat sa dispuna de o zi speciala dedicata sarbatoririi celor mai importanti membri ai lumii - copiii.
Aproximativ 30 de state au preluat data de 1 iunie de la SUA. Insa in alte state Ziua internationala a copilului este marcata in alte zile.
Desigur, este minunat sa avem o zi speciala dedicata sarbatoririi copiilor nostri, ai tuturor. Insa, este important sa celebram copiii permanent, caci ei sunt viitorul nostru si al lumii. De aceea, este esential sa veghem neincetat la siguranta si buna dezvoltare a copiilor nostri si ai tarii, caci rolul dat de forul legislativ al tarii este unul major, dar mai ales, este unul prin care putem contribui cu adevarat la bunastarea copiilor.
Iata de ce trebuie sa ne concentram eforturile pe masuri si reglementari concrete referitoare la copii. De la sanatatea acestora si pana la educatie, de la ocrotire si protectie, pana la motivarea acestora sa ajunga mai departe decat noi, iata directiile asupra carora implicarea noastra trebuie sa fie constanta.
Cu siguranta ca lucruri de imbunatatit sunt numeroase, dar cred ca este nevoie sa apreciem progresele realizate, precum si initiativele inregistrate cu privire la viata copiilor. Un exemplu ar fi Conferinta Nationala "Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor", aflata la prima sa editie, eveniment ce a avut loc acum o saptamana, in data de 27 mai, fiind initiata de catre doua comisii ale Senatului Romaniei: Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati si Comisia pentru Sanatate Publica. Este o initiativa deosebita ce a avut un ecou major prin raspunsul activ al participantilor si ale carei raspunsuri le vom afla pe masura ce vor fi organizate si clarificate.
Dragi colegi, este nevoie de sprijinul nostru pentru ca asemenea initiative sa nu ramana fara finalitate legislativa si cred ca tema sanatatii copiilor ne intereseaza pe toti, dincolo de culoare sau convingere politica, dincolo de varsta sau profesie.
Masurile pe care le putem sustine pentru binele copiilor sunt numeroase, iar implicarea noastra activa trebuie sa fie constanta si consecventa, pentru a ne asigura ca le daruim copiilor cel mai frumos dar posibil - sansa de a trai si de a se dezvolta intr-o societate preocupata de soarta lor.