Jurnalul National: Infectie virala sau bacteriana? Aceasta e intrebare la care raspunsul il poate da un simplu test de sange (Autoare: Magda Marincovici)
Un nou test prezentat in detaliu in revista Plos One permite determinarea in doar 2 ore daca o infectie este de origine virala sau bacteriana. Principalul atu al acestui test este ca previne prescrierea de antibiotice pacientilor afectati de o infectie virala si care, evident, nu au nevoie de aceste medicamente. Stephane Gayet, medic infectionist, Spitalul Universitar din Strasbourg, explica pe site-ul Atlantico.ro aventajele acestui tip de test. Doctorul Gayet porneste de la faptul ca orice infectie acuta este provocata de un agent infectios care este fie de tip viral, fie de tip bacterian, exceptie facand infectiile de cauza fungica (ciuperci, ca in cazul micozelor) si parazitara (malaria, toxoplasmoza etc.). Or, aflat in fata unor tipuri de infectie acuta, medicul poate avea ezitari, in sensul transarii categorice intre cauza virala sau, dimpotriva, bacteriana a bolii. Aceasta situatie de reala dificultate legat de stabilirea originii infectiei nu este una rara. De exemplu, este suficient de frecventa in cazul infectiilor din zona ORL (faringite, angine, laringite ), a aparatului respirator (traheita, bronsita, pneumonie, pleurezie), a aparatului digestiv (enterita, colita, hepatita) sau in caz de sindrom infectios generalizat fara localizare (infectie sistemica, difuza in tot corpul). Poate fi, de asemenea, un caz de meningita acuta.
Aceasta dualitate in privinta cauzelor este frecventa si problematica in privinta pacientului tanar si este aproape curenta in privinta pacientului copil. Si de aici eterna intrebare: prescriu sau nu antibiotice atunci cand pacientul este un copil, are o febra de natura tipic infectioasa asupra careia planeaza incertitudinea cauzei: virala sau bacteriana. La ora actuala, stim ca antibioticul nu actioneaza asupra unui virus. Dar atentie: infectiile virale apar in mediu deschis, adica pe o mucoasa in contact cu aerul din exterior (caile respiratorii superioare: sfera ORL, caile respiratorii inferioare: aparatul bronho-pulmonar), care pot da nastere unei suprainfectii bacteriene, ceea ce este posibil sa impuna prescrierea unui tratament cu antibiotice. Acest aspect este foarte important: trebuie precizat ca momentul aparitiei suprainfectiei bacteriane este strans legat de sistemul imun al pacientului.
Noul test este precis si rapid. El poate identifica bacteria responsabila de infectie prin efectuarea de unei culturi dintr-o prelevare biologica din zona afectata de infectie (urina, sange, lichid din abces), prin detectarea fragmentelor din aceasta bacterie in sange sau un lichid biologic.