Jurnalul National: Sange de la un vierme marin. Compatibil cu toate grupele sanguine, folosit la interventiile chirurgicale cu pierderi mari de sange (Autoare: Magda Marincovici)
Anul trecut, cercetatorii de la Cluj au anuntat descoperirea sangelui compatabil cu toate grupele sanguine. Acum, cercetatorii francezi spun ca au descoperit si ei sangele universal. Ambele descoperiri au ca punct de plecare un vierme marin. Sangele de la un simplu vierme marin ar putea, in curand, sa revolutioneze medicina, datorita capacitatii acestuia de a transporta o cantitate mare de oxigen precum si datorita compatibilitatii lui cu toate grupele sanguine. Descoperirea apartine Hemarina, o societate bretona, infiintata de curand. "Am identificat o molecula care este un caraus de oxigen si care ar putea fi transfuzata tuturor grupelor sanguine, explica profesorul doctor Franck Zal, unul dintre fondatorii societatii. Aceasta molecula este extrasa din arenicol, un vierme marin
Acest vierme are o hemoglobina - molecula prezenta in globulele rosii, care are rolul de a transporta oxigenul in tot corpul - capabila de a a transporta de 50 de ori mai mult oxigen comparativ cu hemoglobina omului. De asemenea, comparativ cu hemoglobina din sangele omului care este inclusa, inchisa in globulele rosii, hemoglobina acestui vierme marin este extracelulara. Pentru transplant este o enorma speranta, deoarece este pentru prima data cand, dupa mult timp, avem posibilitatea de a imbunatati conservarea si prezervarea grefoanelor, subliniaza profesorul Yannick Le Meur, seful serviciului de nefrologie de la Spitalul Cavale Blanche din Brest, coordonatorul testelor clinice. Acestea au fost efectuate pe un lot de 60 de pacienti , la sfarsitul anului trecut, in sase spitale din Franta. De asemenea, hemoglobina acestui vierme ar putea permite realizarea de pansamente terapeutice pentru a fi folosite in cazuri de plagi cronice, cum sunt ulcerele piciorului diabetic sau escare, tocmai datorita aportului insemnat de oxigen. "Folosirea acestui pansament este foarte importanta, deoarece numai in Franta sunt peste 350.000 plagi cronice sunt ingrijite anual si care au nevoie de un tratament eficient, explica doctorul Zal. Si mai trebuie adaugata inca o aplicatie a acestei descoperiri cu beneficii in lupta contra patologiilor legate de anemia acuta sau sindroamele hemoragice provocate de socurilor traumatice.
La noi
La sfarsitul anului trecut, presa din Romania si din alte tari europene anunta ca o echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj Napoca, coordonata de doctorul Radu Silaghi-Dumimtrescu, au pus la punct formula prin care pot produce sange artificial. Formula se bazeaza pe o proteina din viermi marini, sangele fiind folosit, in principal, in cazul unor accidente sau interventii chirurgicale care presupun consum mare de sange. Si sangele "creat" in laboratoarele Facultatii de Chimie din Cluj Napoca, este universal, adica apt pentru toate grupele sanguine.