Jurnalul National: OMS taie tigara electronica. Este interzisa minorilor si in spatii inchise pentru a-i proteja pe nefumatori (Autoare: Magda Marincovici)

Tigarile electronice sunt interzise minorilor, nu vor fi folosite in spatii inchise, iar producatorii sunt avertizati sa nu mai foloseasca compusi cu diferite arome.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat recent sa se interzica vanzarea tigarilor electronice minorilor. De asemenea, a avertizat ca tigara electronica este asociata cu "grave amenintari" in cazul adolescentilor si fatului. Este de subliniat ca, in timp ce in unele tari, cum este Franta, inca se mai pun in balanta riscurile si avantajele tigarii electronice, OMS transeaza categoric aceasta problema.
Faptul ca OMS nu umbla cu jumatate de masura in aceasta privinta este si pentru ca expertii au avertizat ca trebuie stopat accesul minorilor la aceste tigaria si ca, totodata, se impune interzicerea folosirii ei in spatii publice inchise, cel putin pana cand se va dovedi ca vaporii raspanditi nu sunt periculosi pentru persoanele nefumatoare. Este limpede ca OMS urmeaza acelasi traseu ca in cazul interzicerii tigarii clasice din viata publica.
Potrivit unui document al OMS, publicat la inceputul acestei saptamani, "dovezile existente arata" ca tigarile electronice nu emana "simpli vapori de apa", asa cum sustin unii producatori. Acelasi document aduce probe care sustin ca tigara electronica este aducatoare de grave probleme de sanatate atat adolescentilor, cat si fatului. OMS este de parere ca detine suficiente dovezi care sa-i dea dreptul sa recomande interzicerea categorica a tigarii electronice copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate sau celor care intentioneaza sa ramana insarcinate, din cauza consecintelor severe pe termen lung mai ales asupra dezvoltarii creierului. In raport, ce va fi supus dezbaterii statelor membre in luna octombrie, OMS s-a aratat extrem de ingrijorata fata de ceea ce numeste "concentrarea unei piete de miliarde de dolari" in mainile companiilor multinationale din industria tutunului. OMS pledeaza pentru obligatia producatorilor de a reduce continutul si emisiile de substante toxice din tigarile electronice si eliminarea compusilor cu gust de fructe, acadele etc. care sunt de natura sa imprime o dependenta rapida si periculoasa mai ales in cazul adolescentilor. In raportul OMS se mai mentioneaza ca trebuie desfiintate, din majoritatea locatiilor, automatele de vandut tigari electronice.
In mai multe randuri, dr. Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" si coordonatorul programului national "Stop Fumat", a demonstrat ca, desi a aparut ca metoda de abandonare a tabagismului, totusi tigara electronica nu ne ajuta sa scapam de acest viciu. Ba chiar il intretine, deoarece gestul de a fuma este sustinut de tigara electronica. Dr. Magdalena Ciobanu insista asupra substantelor cu care se incarca tigara ce contin nicotina, dar si glicol, ce irita puternic caile respiratorii. Tabagismul e considerat o boala, iar OMS vorbeste despre o epidemie de tabagism. Deoarece, aceasta boala ucide in fiecare an sase milioane de persoane. Peste cinci milioane dintre acestea sunt fumatori de azi de ieri sau cu state vechi, iar peste 600.00 sunt nefumatori.
O gena modificata ar fi vinovata de faptul ca fumatorii fumeaza din ce in ce mai multe tigari. Fumatul ucide, dar pentru unele persoane acest risc este sporit de o CHRNA 3, o gena modificata, demonstreaza un studiu efectuat la Universitatea si Spitalul Universitar din Copenhaga. Aceasta gena i-ar pune pe fumatori intr-o nevoie si mai mare de nicotina, ceea ce ar explica decesul prematur al bolnavilor din cauza tutunului. Cercetatorii danezi au observat ca fumatorii inraiti sunt purtatori ai unei gene CHRNA 3 modificate. Ei au mai stabilit ca purtatorii acestei gene modificate mostenita de la ambii parinti fumeaza de 20 de ori mai mult comparativ cu fumatorii care nu au mostenit aceast gena. "Consumul exagerat de tutun est asociat cu telomerii scurti, deci cu o speranta de viata limitata si cu gena CHRNA3 modificata, explica Line Rode din cadrul Departamentului de biochimie al Universitatii din Copenhaga.