Magda Marincovici (Jurnalul National): Un tratat de oncologie digestiva "asteptat si necesar"

In Aula Academiei Romane, profesorului doctor Florian Popa, chirurg de prima clasa, i-a revenit misiunea de a prezenta o lucrare de exceptie: volumului 1 "Cancerul esofagian si gastric" din Tratatul de oncologie digestiva", elaborat de reputatii profesori doctori doctori Mircea Grigorescu, Mircea Beuran si Alexandru Irimie Si, inca de la inceputul "disectiei", prof. Popa sublinia ca este un tratat "asteptat si necesar". Astepatat, deoarece ultimul tratatat in patologia oncologica din literatura medicala romaneasca a aparut in urma cu aproape 30 de ani. Asteptat, deoarece ofera informatii noi in cancerologie sesizate de cei trei autori, provenite din cercetarea internationala asupra bolii, in special din cercetarile in genetica si biologie moleculara cu impact valoros asupra diangosticului, prognosticului si tratamentului. Asteptat, in conditiile in care, la nivel global, patologia oncologica ocupa un loc doi intre cazurile de deces semnalate si are un prognostic inca rezervat. Si necesar, din multiple considerente, multe de specialitate pura, evident greu de retinut de publicul larg. Dar si pentru publicul larg, tratatul este unul necesar intrucat examineaza factorii de risc demonstrati, aflati la orginea cancerului esofagian, respectiv: varsta, asociata cu o deviatie celulara, obezitatea si refluxul gastroesofagian. Cat priveste, alcoolul este inca nedovedit clar ca factor de risc. In schimb, fumatul sporeste de doua ori riscul de cancer esofagian, "dar cu un mare apostrof: chiar si pentru cei care l-au intrerupt in urma cu 30 de ani". Din fericire, Romania se plaseaza sub media incidentei europene a cancerului esofagian.

A doua parte a tratatului este dedicata cancerului gastric, cu o rata de supravietuire la cinci ani dupa operatie in 90% dintre cazuri. "Pana in 1975, neoplazia gastrica era cea mai frecventa forma de cancer. Dupa 1980 si pana acum, este in declin, ocupand azi locul cinci la incidenta globala a cancerului si locul trei la mortalitate, incidenta mai mare fiind in Asia de Est, Europa Centrala si de Est, in America Centrala si de Est si mai mica in America de Nord si Africa". Factorii de risc ai cancerului gastric sunt helicobacter pylori, dieta si infectiile. Si, surpriza, specialistii sustin ca fumatul si alcoolul sunt neconcludenti ca factori de risc.

Tratatul de oncologie digestiva, volumul 1 "Cancerul esofagian si gastric" este o lucrare ampla cu peste 600 de pagini, la care 42 de autori cu o vasta expertiza au contribuit efectiv (15 de la UMF "Carol Davila" Bucuresti, 25 de la UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca si 2 de la UMF Oradea), care are peste 2.000 de indicatii bibliografice si care a aparut la prestigioasa Editura a Academiei Romane. Asa cum remarca prof. dr. Mircea Beuran, Tratatul "s-a aplecat spre aceasta boala a civilizatiei sau a secolului", adresandu-se in egala masura tanarului medic rezident, dar si medicului specialist. Si, asa cum preciza prof. Florian Popa, valoarea unei astfel de lucrari consta in sansa pe care o ofera medicilor de a-si imbogati orizontul, consultand un capitol sau altul elaborat de un specialist din echipa multidisciplinara ce a contribuit la acest tratat si care s-a informat punctual asupra unei aspect.