Magda Marincovici (Jurnalul National): Transplantul de organe, in 2014

Prof. dr. Radu Deac este noul director executiv al Agentiei Nationale de Transplant
Profesorul doctor Radu Deac, personalitate a chirurgiei cardiovasculare, este noul director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, numit de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Prof. dr. Radu Deac este o personalitate marcanta a chirurgiei cardiovasculare, cu numeroase performante inregistrate de-a lungul anilor, materializate in atestate europene in chirurgia cardiovasculara, cat si brevete de inventii cu recunoastere internationala in domeniul valvelor cardiace. Membru titular si vicepresedinte al Academiei de Stiinte Medicale, prof. dr. Radu Deac s-a manifestat si ca un foarte bun manager, calitati pe care le-a dovedit in modul in care a coordonat activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare Targu-Mures si, de asemenea, o perioada de timp a fost membru in Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Prof. dr. Radu Deac a declarat ca este necesar ca ANT "sa-si schimbe un pic conceputul: Trebuie sa schimbam conceptul legat de supravietuirea post-transplant. Nu suntem interesati sa raportam o operatie, ci sa vedem daca pacientul a supravietuit, daca s-a reintegrat in societate - de fapt, calitatea vietii pacientului".
Dan Luscalov, fostul director executiv al ANT, isi va continua activitatea in calitate de consilier. Tot consilier va fi si dr. Victor Zota, care a condus, si el, ANT, si care "s-a implicat foarte mult in activitatea de transplant", a precizat prof. dr. Radu Deac.
Recent, ministrul Eugen Nicolaescu anunta ca patru programe nationale de sanatate, printre care si programul de transplant, vor fi "etalon" in anul 2014. Pornind de la faptul ca in 2013, ANT a inregistrat o dublare a numarului de donatori, comparativ cu 2012, - de la 65 in 2012 la 130 pana la sfarsitul acestui an -, dr Victor Zota spune ca "important este sa mentinem acest trend, sa putem bugeta de la 1 ianuarie cele 18 posturi aprobate de MS, sa-i putem plati pe cei 35 de coordonatori de transplant teritoriali si pe cei 35 de specialisti anestezisti, implicati in identificarea potentialilor donatori de organe".

Anul viitor: 150 de transplanturi de ficat

Prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului pentru boli digestive si transplant hepatic din cadrul Institutul Clinic Fundeni, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, spune ca, "dupa 115 transplanturi de ficat efectuate de la inceputul anului si pana acum si, evident, avand in vedere cresterea constanta a numarului de transplanturi de la an la an, este firesc sa creasca numarul acestora la aproximativ 150, in 2014. Pentru aceasta sunt necesare o foarte buna organizare a programului de transplant la Institutul Clinic Fundeni si deschiderea celui de-al doilea centru de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria, care a fost deja acreditat. Consider ca aceste obiective pot fi indeplinite, evident, in beneficiul pacientilor transplantati".