Magda Marincovici (Jurnalul National) : La Institutul Clinic Fundeni, aparatura performanta pentru diagnosticarea precoce si monitorizarea cancerului

De anul viitor, Institutul Clinic Fundeni va beneficia de aparatura performanta pentru diagnosticarea precoce si monitorizarea cancerului la copil si adult. Astfel, laboratoarele de citogenetica si de imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux, precizeaza doctor Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
Acest proiect ajuta Institutul sa mareasca numarul analizelor realizate in cele doua laboratoare pentru diagnosticarea si monitorizarea pacientilor cu boli hemato-oncologice. Daca in prezent sunt efectuate in medie, anual, 700 de analize, dupa achizitionarea celor doua echipamente vor putea fi realizate, anual, 2.500 de analize. De asemenea, va spori acuratetea identificarii celulelor leucemice care ramam dupa tratament si care sunt implicate in aparitia recidivelor.
Noile echipamente vor permite stabilirea cauzelor, prognosticul bolii si a tratamentului. Camere sterile, personal cu inalta calificare In Romania, numarul copiilor suferinzi de cancer de sange (leucemie sau alte cancere limfatice) este estimat la aproximativ 5.000, anual, inregistrandu-se alte 500 de noi cazuri.
La ora actuala, potrivit conf. dr. Dan Coriu, seful Clinicii Hematologice si Transplant Medular, acest departament dispune de o banca de celule stem ce functioneaza la standarde europene, de spatii izolate, camere sterile pentru copii si adulti transplantati si pentru administrarea tratamentelor, de personal cu inalta calificare, de laboratoare ce urmeaza a fi dotate potrivit noilor proceduri si tehnologii medicale, protocoalelor si ghidurilor, de un registru national pentru transplant medular.