Magda Marincovici (Jurnalul National): In curand, transplant de pancreas, la Fundeni
Aparatele de perfuzie a organelor ex vivo, de ultima ora, vor permite ca mai multe organe sa fie transplantate
Echipele de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni si de transplant cardiac de la Tg. Mures au depus documentatia pentru achizitionarea aparatelor de perfuzie a ficatului ex vivo de ultima ora, a anuntat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei Știllnțe Medicale, cu ocazia celei de-a IX-editii a Congresului Romtransplant. "Echipa de transplant cardiac a profesorului doctor Radu Deac si echipa noastra de transplant hepatic de la Fundeni au depus documentatia pentru achizitionarea aparatelor de perfuzie a ficatului ex vivo. Este progresul major care se prefigureaza la nivel international, aflat in stadiul de pionierat. La ora actuala, nu este un procedeu de rutina, mai ales din cauza costurilor si a evaluarii inca insuficiente. Daca premisele de la care pornim se vor dovedi corecte, aceste aparate vor permite recuperarea unor organe care, in alte conditii, nu ar fi fost utilizabile si transplantate cu succes. De asemenea, aceste aparate vor permite evaluarea mult mai buna a functiei organelor inainte de a fi transplantate in organism. Deci, in loc de a fi introduse in gheata, organele sunt tinute pe aceste masini de perfuzie si functia lor este evaluata mult mai bine, inainte de implantare", explica prof. dr. Irinel Popescu.
Pentru consolidarea activitatii de transplant, in premiera, Academia de stiinte Medicale a depus si va coordona un program POSDRU destinat instruirii la nivel national a intregului personal medical pentru activitatea de donare de organe, de diagnosticare a mortii cerebrale, de selectare a donatorilor si de promovare a donarii de organe.
In 2013, Romania s-a plasat pe locul al II-lea in Europa in privinta progresului in activitatea de transplant, cu o crestere cu 100%, a anuntat dr. Victor Zota, coordoantorul Agentiei Nationale de Transplant. "In anul 2014, am consolidat si am mentinut cresterea din 2013, rezultatele inregistrate in cadrul programului de transplant hepatic s-au imbunatatit si consolidat. In viitorul apropiat, vom relua transplantul de pancreas in cadrul programelor de transplant hepatic de la Fundeni si programul de transplant renal de la Cluj, exista intentia de a deschide un program de transplant pulmonar, stradania chirurgilor cardiaci de a readuce transplantul cardiac cel putin la parametrii la care a functionat la inceputul anilor 2000", spune prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului Romtransplant.
La a IX-a editie a Congresului Romtransplant participa personalitati de nivel mondial in domeniul transplantului. Printre acestia se numara ptof. dr. D. Forti (Milano) care a subliniat ca Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cele mai importante centre de transplant hepatic din Europa. Prof. dr. Francis Delmonico, recunoscut la nivel mondial ca unul dintre parintii transplantului de organe si tesuturi , care monitorizeaza atent aceasta activitate in ansamblul ei, a declarat ca stie faptul ca Guvernul de la Bucuresti a luat masuri pentru a preveni traficul de organe si ca, totusi, acest fenomen periculos se practica in tari din Asia Centrala, China si India, vizati fiind prizonierii care urmeaza a fi executati, persoanele sarace si copii.