Magda Marincovici (Jurnalul National) : Glaucomul si lentilele de contact

Simptomele acestei boli : durere in jurul ochiului, dureri de cap puternice, roseata, vedere cu halouri colorate

Cercetatorii americani au pus la punct o lentila de contact capabila de a elibera, direct in ochi, in doze speciale, medicamentul prescris contra glaucomului. O pereche de lentile de acest tip ar putea elibera tratamentul aproximativ o luna. Autorii acestei metode medicale sunt un grup de cercetatori din cadrul departamentului de oftalmologie al Spitalului pentru Copii din Boston. Principalul avantaj al acestor lentile este ca reusesc sa elibereze controlat medicamentul direct in ochii pacientului afectati de glaucom.
Se stie ca glaucomul ete o boala a nervului optic care afecteaza campul vizual si care mareste presiunea oculara. Aceasta afectiune a ochiului presupune in prima faza administrarea stricta, in ochi, a unui colir care are ca scop reducerea presiunii oculare. Dar, potrivit doctorului Joseph Ciolino, care a coordonat cercetarile privitoare la noul tip de lentile de contact, modul de administrare a picaturilor in ochi presupune si o compatibilitate a pacientului cu tratamentul cu scopul de a se obtine o eficienta sporita. Dar, din pacate, frecvent pacientii uita pur si simplu de acest colir.
Pentru medici, lentilele de contact prezinta avantajul ca administrarea medicamentul se fara ca pacientul sa aiba vreo misiune in acest proces. Mai mult medicii spun ca, dupa efectuarea primelor teste pe pacientii suferinzi de glaucom, aceasta noua si performanta forma de administrare a medicamentelor oculare ar putea fi extinsa si la alte patologii. Noile lentile sunt dotate cu o pelicula foarte subtire care contine medicamentul. Testele au demonstrat ca, dupa o luna in care au fost purtate lentilele, concentrarea medicamentelor in ochi era identica celei obtinute dupa o luna de tratament cu colir, administrat clasic. Un alt avantaj, prezentat de autorii acestei noi metode medicale, o reprezinta administrarea tratamentului adaptata la lentilele corectoare.
"Intr-o familie in care exista un membru cu glaucom primitiv, gena se mosteneste si oricare descendent poate face boala. Din acest motiv, toti membrii unei familii in care unul este (a fost) diagnosticat cu glaucom cronic trebuie sa fie examinati dupa varsta de 40 de ani si chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom sa fie diagnosticat in timp util pentru a se putea mentine vederea", ne sfatuieste prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice. Simptomele glaucomului sunt difuze: durere in jurul ochiului, dureri de cap puternice, roseata, vedere incetosata, cu halouri colorate etc