Magda Marincovici (Jurnalul National): Creierul tinerilor, tinta atacului cerebral

Cauze: hipertensiune, stres, sedentarism, obezitate, tabagism, alcoolism

Doua studii publicate joia trecuta in revista britanica The Lancet subliniaza cresterea alarmanta a numarului de accidente vascular-cerebrale in ultimele doua decenii la persoanele intre 20 si 64 de ani.
In mod curent, AVC-ul e asociat cu imbatranirea. Totusi, un studiu amplu care colecteaza informatii din 119 tari (58 de tari bogate si 61 cu venituri medii si mici) arata ca numarul AVC-lor a crescut cu 25% in 20 de ani la persoanele intre 20 si 64 de ani, insa chiar si asa partea lor in ansamblul AVC-lor reprezenta 31% in 2010 fata de 25% in 1990.
Numarul total al AVC-lor inregistrate, la nivel global, a crescut cu 68%, in 2010, comparativ cu 1990.
Un AVC potate fi provocat de un cheag de sange care diminueaza circulatia sangelui spre creier si, in acest caz, vorbim despre un AVC ischemic. Si mai vorbim despre AVC hemoragic, atunci cand are loc o ruptura a unui vas de sange de la creier.
Aparitia AVC-ului este favorizata de hipertensiunea arteriala. Prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, avertizeaza ca 40% dintre romani sufera de hipertensiune si, din pacate, majoritatea nu stiu ca au aceasta suferinta si, evident, nu se trateaza.
"Partea mai proasta este ca foarte multi nici nu stiu ca au hipertensiune arteriala si nu se trateaza sau daca afla ca au hipertensiune arteriala, se trateaza numai o scurta perioada de timp, dupa care, scazand tensiunea, considera ca s-au vindecat. Nu se vindeca. Aceasta forma de boala, hipertensiunea esentiala, cum se numeste, este o boala care trebuie tratata permanent, cu mai multe sau mai putine doctorii", spune prof. Dorobantu.
In egala masura, AVC-ul este favorizat de stres, sedentarism, obezitate sau tabagism. O parte insemnata din cele 11,6 milioane AVC-uri ischemice si din cele 5,3 milioane de AVC-uri hemoragice inregistrate in total sunt consemnate in tarile in curs de dezvoltare, la persoanele sub 74 de ani. Mortalitatea prin cele doua tipuri de AVC a scazut usor (¬37%) in acesti doua zeci de ani, in tarile dezvoltate, dar ea a crescut cu 42% in tarile in curs de dezvoltate, reprezentand o pondere mare intre cele 5,9 milioane de decese consemnate in 2010, la nivel global, respectiv 84% din cele aproape 3 milioane de decese prin AVC hemoragic si 57% din cele 2,9 milioane de decese prin AVC ischemic. Mesajul specialistilor e dur. Daca tendinta actuala persista, s-ar putea sa se dubleze numarul deceselor, numarul persoanelor care supravietuiesc unui AVC (70 milioane, in 2030 fata din 33 milioane, in 2010) si numarul personelor cu handicap si patologii asociate (200 milioane fata de 102 milioane, in 2010) avertizeaza autorii studiului coordonat de profesorul neozeelandez Valery Feigin. Dr. Graeme Hakey de la Universitatea din Australia Occidentala, citat intr-un articol consacrat acestui subiect in l’Express editia online, vorbeste despre strategii globale vizand reducerea consumului de sare, calorii, alcool si tutun. De asemenea, preconizeaza identificarea persoanelor cu risc major de AVC hemoragic si stimularea acestora de a adopta un stil de viata sanatos, inclusiv administrarea corecta si permanenta a tratamentului contra hipertensiunii arteriale.