Magda Marincovici (Jurnalul National): Boli de la soare. Cancerul de piele. Keratoza actinica. Rozaceea. Petele maronii. Eritemul
Terapie revolueionara pentru bolnavii de cancer pancreaticilor provocate sau agravate de prea mult soare, semnul vizibil, de alerta, cel mai frecvent este aparitia leziunii cutanate. Este suficient ca bolile sa se declanseze, sa se decompenseze sub actiunea razelor ultraviolete si imediat aceasta se vede pe piele.

Iata si cateva boli care urmeaza aceast traseu atunci cand stam prea mult la soare.

* Eczema. Principalul simptom al pielii deshidratate este eczema. Pentru a preveni acest simptom este necesara o hidratare corespunzatoare, ritmica, interna - prin consumul a aproximativ 1,5-2 litri de apa, zilnic - si externa, sub forma de dusuri si creme hidratante.

* Masca de sarcina (cloasma). In general, masca de sarcina este legata de modificarile hormonale din timpul sarcinii. Dar si expunerea prelungita la soare poate fi cauza acestei masti. In timpul sarcinii, femeii i se recomanda sa profite de efectele pozitive ale razelor UV, respectand totusi cu strictete recomandarile medicului.

* Petele batranetii, petele hepatice, lentigo solar sau lentigo senilis. Sunt denumirile date petelor maronii care apar pe piele, in special pe cea a fetei si gatului, dupa varsta de 40 de ani. Aceste pete maronii sunt puse in legatura cu unele boli ale ficatului, cu inaintarea in varsta. Dar dermatologii sustin ca aceste pete sunt si rezultatul statului prelungit, neprotejat la soare. Dermatologii spun ca, atunci cand stam mult la soare, are loc o scadere a secretiei de melatonina, pigmenul care ne protejeaza de actiunea nociva a ultravioletelor.

* Melanomul malign. Este un cancer al pielii, extrem de sever, format din melanocite. Este posibil ca sub actiunea UV sa creasca anormal, necontrolat numarul melanocitelor, invadand rapid tesuturile inconjuratoare. Potrivit observatiilor specialistilor, barbatii se bronzeaza mai puternic pe toracele posterior si femeile pe gamba posterioara. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca arsura solara avuta in copilarie creste riscul de melanom malign cu 50% si mai mult de cinci arsuri cu basicarea pielii pana la varsta de 35 de ani majoreaza riscul cu pana la 75%.

* Keratoza actinica. si aici medicul spune ca de vina este surplusul de ultraviolete. Keratoza actinica, denumita si keratoza solara sau senila, este vizibila mai ales pe fata, maini, antebrat, gat. Risc major de keratoza actinica au si barbatii cu chelie. Aceste leziuni nu sunt maligne, dar medicii recomanda vigilenta maxima, evitarea razelor UV si consultarea specialistului in cazul aparitiei unor modificari.

* Herpesul labial. stim ca agentul provocator al herpesului labial este un virus si ca leziunile cauzate se accentueaza sub actiunea ultravioletelor. Trebuie sa tinem seama ca, atunci cand facem plaja la miezul zilei, virusul herpetic care se afla in stare latenta este activat. Inflamarea generata de razele solare, precum si diminuarea capacitatii de aparare a sistemului imun contribuie la marirea uneori exagerate a dimensiunii herpesului.

* Rozaceea. Cuperoza sau rozaceea se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii, a unor pete rosii, aspre la nivelul fetei, mai ales pe obraji, nas, frunte. Rozaceea se poate agrava din cauza stresui, excesului de alcool, cafea si efort fizic, de baile cu apa fierbinte, schimbarile bruste de temperatura, dar si de excesul de soare.
Lupusul (in special lupusul eritematos diseminat). Este o boala autoimuna, adica propriii anticorpi ataca structurile organismului nostru. Or, razele solare inlesnesc tocmai intrarea in contact a structurilor celulare cu anticorpii deveniti dusmanosi si aparitia unei inflamatii locale, in acest caz pe piele. Eritemul "aripa de fluture", vizibile pe fata, este una dintre leziunile clasice si caracteristice ale lupusului.
si alte boli, ce-i drept mai rare, cum sunt porfiria, pelagra, maladia Darier, dermatomiozita, maladia Hartnup, sunt legate direct de actiunea distrugatoare