O echipa de cercetatori francezi au realizat un test extrem de eficient, ce permite, cu ajutorul unei simple prelevari de sange, identificarea pacientilor susceptibili de a intra pe un tratament tintit contra cancerului pulmonar. In Franta, cancerul pulmonar este cauza celui mai mare numar de decese, numai in 2011 provocand aproximativ 30.000. Rata de supravietuire la cinci ani este scazuta, de numai 14%. Totusi, situatia s-ar putea ameliora in anii urmatori datorita unei "biopsii lichide" care a fost pusa la punct de cercetatorii francezi. Concret, noua metoda consta in prelevarea de sange suficient pentru a depista pacientii susceptibili de a avea nevoie de un tratament tintit contra cancerului pulmonar. Primele teste s-au dovedit folositoare pentru detectarea prezentei sau absentei unei anomalii a genei ALK (la 3% pana la 5% dintre cazurile de cancer pulmonar, forma cea mai frecventa) in celule tumorale circulante (CTC) din sangele a 32 de pacienti inclusi in acest studiu. Pacientilor care au prezentat aceasta anomalie genetica li s-a administrat imediat un nou medicament (crizotinib). La acestia s-a inregistrat o crestere a duratei de supravietuire. Totusi, tratamentul nu a dat rezultate in cazul pacientilor care nu prezentau aceasta mutatie genetica.
Noua tehnica, numita biopsie lichida, este mai putin invaziva si mai usor de aplicat - potrivit autorilor studiului publicat in Journal of Clinical Oncology. Biopsia lichida a fost conceputa in laboratorul de cercetare translationala Gustave-Roussy din Franta. Ea are mai multe avantaje. Este mai putin invaziva, nedureroasa, mai usor de folosit comparativ cu biopsia solida, despre care se stie ca este dificil de efectuat in unele cancere cum este si cel pulmonar, subliniaza Francoise Farace, care a coordonat studiul, citat de AFP.
De asemenea, noua tehnica ar putea permite depistarea anomaliilor genetice prezente si la alte tumori maligne cum ar fi in cancerul de prostata si de san. Astfel, potrivit medicului Francoise Farace, noua metoda ar putea fi utilizata "pentru a monitoriza tratamentul si a detecta precoce aparitia rezistentei la acesta".
In fiecare an, 3,2 milioane de cetateni europeni sunt diagnosticati cu cancer, mai frecvente fiind cancerul de san, colorectal, pulmonar.
In Europa, in fiecare an, se diagnosticheaza aproximativ 400.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Desi se fac progrese constante in cercetarea si tratarea acestei boli, cancerul ramane o preocupare majora pentru autoritatile sanitare din intreaga lume.